Romania primeste 2,6 miliarde euro
16 May 2025 14:21 Lumea Banilor 509
Ministrul Investitiilor, Marcel Bolos (foto), anunta ca Romania va primi 2,6 miliarde euro din fonduri europene. Potrivit lui Bolos, suplimentar s-a trimis spre analiza o aplicatie de plata de 2,1 miliarde de euro, iar in scurt timp se va transmite o noua cerere, in valoare de 500 milioane de euro.
Bolos arata si ce a cerut de la Comisia Europeana:
-alocari suplimentare pentru infrastructura de sanatate, in special pentru oncologie, cardiologie interventionala si sistemul national de transfuzii:
-un proiect-pilot de gestionare a deseurilor in Bucuresti (sectoarele 1 si 6), cu potential de replicare la nivelul intregii capitale;
-extinderea finantarea pentru retelele de apa si canalizare din localitatile sub 2.000 de locuitori, in acord cu noile directive europene.
Prezentam anuntul ministrului Investitiilor:
“2,6 miliarde euro din Politica de Coeziune vor intra in tara in perioada urmatoare.
Dupa cum stiti, avem zilele acestea discutii tehnice extrem de importante pe doua fronturi: Planul National de Redresare si Rezilienta si Politica de Coeziune.
Una dintre intalniri a fost cu Sofia Alves, director DG Regio, si echipa ei, care au apreciat ritmul sustinut al Romaniei din ultimele luni – atat in absorbtia fondurilor europene, cat si in aplicarea reformelor asumate.
Pentru Politica de Coeziune 2021-2027 lucrurile se misca deja in directia buna: am trimis recent spre analiza o aplicatie de plata de 2,1 miliarde de euro, iar in scurt timp vom transmite o noua cerere, in valoare de 500 milioane de euro.
Am venit cu o serie de propuneri importante, pe care Comisia a fost de acord sa le analizeze, pentru a adapta mai bine investitiile europene la nevoile reale ale Romaniei:
-am propus alocari suplimentare pentru infrastructura de sanatate, in special pentru oncologie, cardiologie interventionala si sistemul national de transfuzii:
-am propus pentru un proiect-pilot de gestionare a deseurilor in Bucuresti (sectoarele 1 si 6), cu potential de replicare la nivelul intregii capitale;
-am propus sa extindem finantarea pentru retelele de apa si canalizare din localitatile sub 2.000 de locuitori, in acord cu noile directive europene;
-am propus proiecte-pilot in domeniul mediului, precum consolidarea falezei de la Eforie sau colectarea automata a deseurilor la Bistrita;
Romania isi defineste acum prioritatile pentru anii decisivi care urmeaza. Avem fonduri disponibile, sustinere europeana si prioritati clare.
Urmeaza perioada in care trebuie sa demonstram ca stim sa transformam banii europeni in proiecte duse la capat, nu doar incepute”.