Grid star
business capital

ROMANIA VA AVEA PESTE 700.000 DE SOMERI – 400.000 locuri de munca pierdute intr-un an: “Pericolul unui faliment social”

Romania va avea peste 700.00 de someri la finele anului 2020. O arata estimarile Fondnului Monetar International (FMI). Iar peste 400.000 de locuri de munca au fost pierdute doar intr-un singur an, sub guvernarea asigurata de premierul Ludovic Orban (foto).

Cifrele dezastrului au fost prezentate de economistul Adrian Caciu, acesta atragand atentia ca cele 400.000 de locuri de munca pierdute intr-un singur an au fost create pe parcursul a cinci ani si reprezinta peste 7% din salariati. Efectele numarului urias de someri inseamna pierderi de mai mult de 20 miliarde de lei, constand in contributii, impozite, consum, utilitati si credite.

Vine falimentul social

De asemenea, o alta problema este cea a somajului tehnic, arata Adrian Caciu intr-o analiza pe pagina sa de Facebook. “Vedeti voi, masura aceasta cu care se lauda libertarienii, masura de somaj tehnic este o masura de asistenta sociala care are un caracter pasiv, dar care insala toate partile implicate: pe stat care plateste ca sa nu aiba un indicator prost la somaj dar pierde de doua ori (pe de o parte 25% din contributii si impozit, pe de alta parte cei 75% din net pe care ii plateste pe datorie), pe antreprenor care se minte ca are angajati dar nu are activitate, iar asta ii face praf indicatorii financiari si nu in ultimul rand pe angajat care este pacalit cu visul ca lucrurile vor intra in normalitate in timp ce el pierde lunar 25% din venituri. Sunt vreo 600.000 de persoane in situatia asta, adica 10% din angajatii din Romania”, scrie Caciu.

Intregul context poate duce la o situatie extrem de grava. Si anume la falimentul social.

Iata analiza economistului Adrian Caciu:

Romania va avea peste 713.000 de someri la finalul acestui an, potrivit ultimelor estimari ale Fondului Monetar International.

Peste 400.000 de locuri de munca pierdute intr-un singur an.

Masurile discretionare, justificate de criza sanitara, au afectat grav economia romaneasca si locurile de munca.

Unora li se pare putin ca se pierd 400 mii de locuri de munca.

Sunt peste 7% din total salariati. Aceste locuri de munca s-au creat in 5 ani.

Cei 400.000 de oameni care isi pierd locul de munca au familii, copii, credite, obligatii sociale care nu se suspenda.

Efectul pe orizontala depaseste 20 de miliarde lei, cuantificati in contributii si impozite, consum, utilitati, credite.

Dincolo de cifre sunt drame si saracie.

De aceea, cel mai important lucru este siguranta locului de munca iar toate masurile economice pe care un guvern trebuie sa le promoveze trebuie sa aiba in centrul lor Omul si Familia prin incurajarea si stimularea muncii, protectia sociala si cresterea natalitatii.

Vedeti voi, masura aceasta cu care se lauda libertarienii, masura de somaj tehnic este o masura de asistenta sociala care are un caracter pasiv, dar care insala toate partile implicate: pe stat care plateste ca sa nu aiba un indicator prost la somaj dar pierde de doua ori (pe de o parte 25% din contributii si impozit, pe de alta parte cei 75% din net pe care ii plateste pe datorie), pe antreprenor care se minte ca are angajati dar nu are activitate, iar asta ii face praf indicatorii financiari si nu in ultimul rand pe angajat care este pacalit cu visul ca lucrurile vor intra in normalitate in timp ce el pierde lunar 25% din venituri.

Sunt vreo 600.000 de persoane in situatia asta, adica 10% din angajatii din Romania.

Adaugati cei 10% la cei 7% care vor fi someri la final de an si vedeti cat de mare este pericolul unui faliment social.

In acest context, absolut toate programele economice pe care le propunem au ca obiectiv siguranta locului de munca, iar ajutoarele de stat, investitiile, finantarile din fonduri europene sau nationale sunt legate de mentinerea si crearea de noi locuri de munca.

Omul nu este un consumabil cum il privesc cei care acum ne guverneaza.

Omul este esenta societatii si pe el si viata sa trebuie centrat orice efort”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani