Grid star
criptomonede

RUSII CAUTA SCAPAREA IN CRIPTO DUPA PRABUSIREA RUBLEI – Deconectarea bancilor rusesti din sistemul global de plati SWIFT, ca raspuns la atacarea Ucrainei, arunca tara lui Putin in haos

Volumul de tranzactionare cu criptomonede exprimat in ruble creste exponential, pe masura ce sanctiunile Occidentului asupra Rusiei pun o presiune uriasa pe moneda nationala. Deconectarea mai multor banci rusesti de la sistemul global de plati SWIFT a "strans surubul” pentru toate operatiunile financiare disponibile pentru cetatenii rusi, mai putin cele cripto. Intamplator sau nu, asa cum a relatat Lumea Banilor la inceputul lunii februarie, Kremlinul a decis reglementarea criptomonedelor si nu interzicerea acestora, asa cum ar fi dorit banca centrala a Rusiei.

Volumul de tranzactionare intre rubla rusa si bitcoin a crescut la maximul din ultimele 9 luni, dupa ce moneda fiat a tarii a scazut la minime record, relateaza CoinDesk. Rubla a scazut cu 30% in raport cu dolarul american, luni, 28 februarie, dupa ce tarile occidentale au anuntat noi sanctiuni impotriva Rusiei, din cauza invadarii Ucrainei,

Datele urmarite de Kaiko, un furnizor de servicii de analiza a pietei cripto cu sediul la Paris, arata ca volumul tranzactiilor in bitcoin denominat in ruble (RUB) a crescut la aproape 1,5 miliarde RUB joi, atingand cel mai mare din mai.

"Activitatea a fost concentrata pe Binance, Volumul Bitcoin-grivna ucraineana a crescut si el, dar nu la fel de mare ca nivelurile din octombrie. BTC-UAH se tranzactioneaza doar pe 2 burse – Binance si LocalBitcoin”, a declarat analistul de cercetare al lui Kaiko, Clara Medalie, pentru CoinDesk intr-un e-mail.

Tendinte similare au fost observate in volumele de tranzactionare Tether cu ruble si grivna ucraineana, a adaugat Medalie. Tether (USDT), cea mai mare moneda stabila din lume dupa valoarea de piata, ofera caracteristica unica a stabilitatii preturilor in lumea adesea volatila a criptomonedelor, prin mentinerea unui raport 1:1 cu dolarul american. Datele Kaiko arata ca volumul tranzactionarii USDT/RUB a crescut, de asemenea, joi, la un maxim de opt luni de 1,3 miliarde RUB. Cresterea volumului de tranzactionare cripto bazata pe ruble a intervenit in timp ce investitorii s-au grabit sa iasa din rubla, temandu-se de sanctiuni mai stricte din partea Occidentului si de o prabusire si mai accelerata a rublei.

Bancile rusesti, deconectate de la sistemul global de plati SWIFT

Moneda rusa a scazut cu peste 8%, pana la 90 ruble per dolar american saptamana trecuta si a extins alunecarea cu inca 30% luni, 28 februarie, atingand un minim record de 118 ruble per dolar, potrivit datelor Bloomberg. Aurul, trezoreriile SUA, dolarul american, francul elvetian si Bitcoin au fost beneficiarii refugiului investitorilor rusi catre siguranta financiara.

In weekend, SUA si aliatii sai au intensificat masurile punitive impotriva Rusiei, anuntand ca au decis sa blocheze accesul mai multor banci rusesti la reteaua de plati Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (SWIFT), care sta la baza tranzactiilor financiare globale. Uniunea Europeana a interzis toate tranzactiile cu banca centrala rusa in incercarea de a o impiedica sa vanda active plasate in strainatate pentru a-si sustine bancile.

SWIFT este de departe cel mai mare sistem de mesagerie financiara care este folosit de peste 11.000 de institutii din intreaga lume.

"Acest lucru va asigura ca aceste banci sunt deconectate de sistemul financiar international si le va afecta capacitatea de a opera la nivel global”, au anuntat reprezentantii SUA, UE si ai statelor aliate intr-o declaratie comuna duminica seara.

"Vom lucra pentru a interzice oligarhilor rusi sa-si foloseasca activele financiare pe pietele noastre. Putin a pornit pe o cale care vizeaza distrugerea Ucrainei. Dar ceea ce face si el, de fapt, distruge viitorul propriei sale tari”, a declarat, la randul sau, Ursula von der Leyen, actualul presedinte al Comisiei Europene.

Putin raspunde cu forta militara de descurajare nucleara a tarii la "nucleara financiara” declansata de Occident

Ca raspuns la sanctiiunile din ce in ce mai dure, presedintele rus Vladimir Putin a ordonat duminica, 27 februarie, fortei de descurajare nucleara a tarii sa fie in alerta maxima, lucru care implica si efectivele nucleare ale Rusiei. Conform ultimelor rapoarte, banca centrala rusa le-a cerut brokerilor sa interzica investitorilor nerezidenti sa vanda valori mobiliare. Excluderea Rusiei de la SWIFT intentioneaza sa reduca capacitatea tarii de a lichida active si de a transfera fonduri intre institutiile care sunt membre ale sistemului. In esenta, fara SWIFT, bancilor si clientilor lor le-ar fi mult mai greu, daca nu imposibil, sa opereze la scara globala.

Alternativa la SWIFT: Solutia de plati internationale a Chinei CIPS

Exista o multime de rapoarte care sugereaza ca Rusia lucreaza la o alternativa SWIFT de ceva timp, relateaza George Georgiev pentru CrypotoPotato.

Luni, 28 februarie, Asia Markets a raportat ca exista deja o alternativa la care Rusia poate apela – CIPS, un acronim pentru Cross-Border Interbank Payments System. Aceasta este solutia de plati internationale a Chinei si a fost dezvaluita pentru prima data in 2015. Raportul subliniaza, de asemenea, ca exista cel putin 23 de banci rusesti care sunt deja conectate la CIPS, potrivit CrypotoPotato. Cu toate acestea, China nu a fost tocmai decisiva in actiunile sale in timpul conflictului, care este greu de descifrat. Pe de o parte, tara s-a prezentat ca un protector al independentei suverane, dar, pe de alta parte, ramane reticenta in a denunta actiunile Rusiei.

Kremlinul a agreat cu banca centrala a Rusiei la inceputul lunii februarie sa permita si sa reglementeze tranzactiile cripto

Lumea Banilor a relatat ca la inceputul lunii februarie, Kremlinul si banca centrala a Rusiei au ajuns la un acord cu privire la modul de reglementare a criptomonedelor, potrivit unui anunt de marti, 8 februarie 2022, al Guvernului rus. Astfel, criptomonedele vor fi considerate "valute”, iar tranzactiile cripto de peste 600.000 de ruble (aproximativ 8.000 dolari) vor trebui declarate. In caz contrar, omiterea acestei declaratii ar putea fi considerata o fapta penala. Autoritatile de reglementare din Rusia lucreaza la un proiect de lege care va defini criptomonedele ca fiind un "analog al valutelor”, mai degraba decat active financiare digitale. Criptomonedele ar putea circula in mod legal numai daca au o identificare completa, prin intermediul sistemului bancar sau prin intermediari autorizati.

Aceasta dupa ce, in decembrie si, ulterior, in ianuarie, banca centrala a Rusiei a cerut interzicerea tranzactiilor, asa cum a relata Lumea Banilor la acel moment.

Ce inseamna toate acestea pentru criptomonede? Ei bine, acest lucru este, de asemenea, dificil de determinat sau de prezis. In mare parte, daca Rusia ar decide sa apeleze la cripto ca o retea alternativa de plati, aceasta ar pune o presiune enorma asupra autoritatilor de reglementare din tarile occidentale, spun unii analisti.

Gilda Popa

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani