Grid star
eveniment

S-A MARIT SUMA PENTRU ROMANII CARE GAZDUIESC REFUGIATI UCRAINENI – Se deconteaza si cazarea, si masa. Iata cat ofera statul

Guvernul Ciuca a aprobat Ordonanta de urgenta care completeaza cadrul normativ referitor la mecanismele de sprijin si asistenta umanitara de catre statul roman cetatenilor straini sau apatrizi aflati in situatii deosebite, proveniti din Ucraina.

Astfel, persoanele fizice care gazduiesc cetateni straini sau apatrizi din zona conflictului armat din Ucraina vor beneficia si de decontarea cheltuielilor cu cazarea in cuantum de 50 de lei/zi/persoana gazduita in plus fata de decontarea cheltuielilor cu hrana in valoare de 20 de lei/zi/persoana gazduita. Decontarea se va realiza din bugetul inspectoratelor judetene pentru situatii de Urgenta/Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bucuresti-Ilfov, urmand ca mecanismul de decontare sa fie stabilit prin hotarare de Guvern. Sumele necesare pentru decontarea cheltuielilor se vor asigura din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului.
De asemenea, actul normativ vizeaza modificarea Legii nr. 273/2006 privind finantele publice locale, cu modificarile si completarile ulterioare, in sensul introducerii posibilitatii sprijinirii unitatilor administrativ-teritoriale din statele vecine care se confrunta cu dificultati in gestionarea afluxului de persoane care provin din zona conflictului armat.

Romania nu refuza

Presedintele Klaus Iohannis anunta zilele trecute ca nu va refuza refugiatii ucraineni care vor sa vina in Romania. Seful statului a declarat ca tara noastra va primi atatia refugiati cati vin.

Iohannis a tinut sa precizeze ca nu intentioneza sa aduca in discutie un numar sau o cota. Klaus Iohannis a mai declarat ca toti cei care se simt amenintati de razboi si vor sa vina in Romania, vor fi primiti. Potrivit sefului statului, este vorba despre valori, refugiatii trebuie ajutati:
„Daca va fi nevoie, vom deschide inca un hub, si inca unul, si inca unul, si oricate tabere vor fi necesare, pentru a acomoda fluxul de refugiati”.

​ Iata declaratia facuta de Klaus Iohannis:

"Vreau sa fac o afirmatie pe care am mai facut-o, dar cred ca este bine sa spun acest lucru si aici. Romania va primi atatia refugiati cati vin! Nu am de gand, repet, nu am de gand sa refuz nicio ucraineanca si niciun ucrainean care cauta refugiu la noi. Iar cei care cauta refugiu in Moldova, si aici capacitatea este depasita, vor fi toti primiti in Romania. Nu intentionez, nu intentionam sa aducem in discutie un numar sau o cota. Este vorba despre valori in care credem, refugiatii trebuie ajutati. Cati vin, atatia vor fi primiti si vor primi ajutorul si asistenta ce li se cuvin.
Este minim minimorum cat putem sa facem pentru ucraineni in aceasta perioada extrem de dificila si in aceasta situatie catastrofala in care au ajuns ei prin agresiunea Rusiei. Iar in ce priveste aspectele practice, sigur, sunt nenumarate, dar noi am deschis hub-ul de la Suceava. Daca va fi nevoie, vom deschide inca un hub, si inca unul, si inca unul, si oricate tabere vor fi necesare, pentru a acomoda fluxul de refugiati. Nu vreau sa fiu inteles gresit, nu incurajez pe nimeni din Ucraina sa-si paraseasca casa si sa vina incoace, dar toti cei care se simt amenintati de razboi si vor sa vina la noi vor fi primiti”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani