S-AU TAIAT PENSIILE SPECIALE – Vot in sedinta comuna a Camerei Deputatilor si Senatului pentru a adopta legea prin care se inceteaza plata indemnizatiilor pentru limita de varsta a parlamentarilor: "Sa beneficieze, la fel ca toti cetatenii acestei tari,
26 June 2023 14:50 Lumea Banilor 845Update:
Proiectul de lege a fost adoptat.
Senatul si Camera Deputatilor se reunesc luni, 26 iunie 2023, pentru a adopta legea prin care se taie indemnizatiile pentru limita de varsta ale parlamentarilor, asa numitele "pensii speciale”.
In expunerea de motive a proiectului initiat de deputatul PSD Alfred Simonis se arata ca incepand cu 2015, conform prevederilor din Statutul deputatilor si senatorilor, parlamentarii beneficiaza de o indemnizatie pentru limita de varsta calculata prin raportare la numarul lunilor de mandat. Aceasta indemnizatie nu exclude insa posibilitatea ca deputatii si senatorii sa incaseze o pensie pentru limita de varsta, calculata dupa normele sistemului public de pensii bazat pe contributivitate.
Inechitatile din sistem
"Perioada postpandemica aduce si pentru Romania posibilitatea accesarii unor sume consistente prin Planul National de Redresare si Rezilienta, sume alocate din bani europeni ce vin la pachet cu necesitatea implementarii unor reforme. Este si motivul pentru care dorim o reasezare pe baze solide atat a sistemului de pensii de serviciu cat si a sistemului de indemnizatii pentru limita de varsta acordate parlamentarilor care si-au incheiat exercitarea unuia sau mai multor mandate. De aceea este nevoie de masuri legislative care sa stearga inechitatile din sistem, eliminarea indemnizatiei pentru limita de varsta a parlamentarilor fiind una din aceste masuri de inlaturare a discriminrii fata de persoanele care beneficiaza de pensii pe criteriul contributivitatii”.
Fara discriminari
Totodata, avand in vedere situatia de criza prin care trece Romania ca urmare a efectelor economice post-pandemie, dar si a conflicului din Ucraina, in expunerea de motive se mai arata ca parlamentarii ar trebui sa fie primii care dau dovada de solidaritate si respect in cheltuirea banului public in vederea redobandirii increderii populatiei in institutiile publice in general, si in institutia parlamentului, in special.
"Tinand cont de faptul ca perioada de exercitare a mandatului de parlamentar constituie vechime in munca si in specialitate, cu toate drepturile prevazute de lege (in conformitate cu prevederile din Statutul deputatilor si senatorilor) consideram ca parlamentarii ar trebui sa beneficieze, la fel ca toti cetatenii acestei tari, exclusiv de pensie in sistemul public de pensii, pe baza de contributivitate. Prezenta initiativa legislativa constituie un pas in vederea asigurarii echitatii intre cetateni, prin abrogarea articolelor referitoare la indemnizatiile speciale ale parlamentarilor”.