Grid star
eveniment

SALARIILE AU CRESCUT CU 314 LEI – Castigul mediu net a fost 5.079 lei la sfarsitul lui 2023. IT-istii au fost detronati de cocseri (Document)

Institutul National de Statistica (INS) anunta ca in decembrie 2023 castigul salarial mediu net a fost 5.079 lei, in crestere cu 314 lei (+6,6%) fata de luna noiembrie 2023. Castigul salarial mediu brut a fost 8.301 lei, cu 535 lei (+6,9%) mai mare decat in luna noiembrie 2023. It-istii, care pana acum castigau cel mai bine, au fost detronati din topul salariilor, pe primul loc fiind cocserii.

Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului (12.710 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (2.825 lei). 

 

Decembrie 2023 comparativ cu decembrie 2022 

 


Comparativ cu decembrie 2022, castigul salarial mediu net a crescut cu 15,5%. Indicele castigului salarial real a fost 108,3% in luna decembrie 2023 fata de luna decembrie 2022.  Indicele castigului salarial real a fost 106,3% in luna decembrie 2023 fata de luna noiembrie 2023. Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost 253,3%, cu 15,1 puncte procentuale mai mare decat cel inregistrat in luna noiembrie 2023. 

 

Decembrie 2023 comparativ cu noiembrie 2023 

 


In luna decembrie 2023, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a crescut comparativ cu luna noiembrie 2023, ca urmare a acordarii de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru sarbatorile de iarna, pentru performante deosebite sau al 13-lea salariu), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). 
De asemenea, cresterile castigului salarial mediu net s-au datorat realizarilor de productie ori incasarilor mai mari (in functie de contracte/proiecte), cat si reducerilor de personal cu castiguri salariale mai mici fata de medie, din unele activitati economice. Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat: 
• cu 57,1% in extractia carbunelui superior si inferior, cu 34,8% in extractia petrolului brut si a gazelor naturale, respectiv cu 32,9% in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat; 
• intre 20,0% si 30,0% in transporturi pe apa, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), depozitare si activitati auxiliare pentru transporturi, tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului; 
• intre 10,0% si 19,5% in industria metalurgica, tranzactii imobiliare, alte activitati extractive, fabricarea produselor din tutun, telecomunicatii, activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune, inregistrari audio si activitati de editare muzicala (inclusiv activitati de difuzare si transmitere de programe), fabricarea altor produse din minerale nemetalice, silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura), captarea, tratarea si distributia apei, fabricarea altor mijloace de transport, fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, colectarea si epurarea apelor uzate. 

 

Profit mai mic

 

 

Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna noiembrie 2023 au fost determinate de acordarea in luna precedenta de prime ocazionale, drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net au fost determinate de nerealizarile de productie ori de incasarile mai mici (in functie de contracte/proiecte). 
Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net la nivel de sectiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au inregistrat: 
• cu 8,8% in fabricarea de masini, utilaje si echipamente, respectiv cu 6,2% in extractia minereurilor metalifere; 
• intre 1,0% si 3,5% in fabricarea de mobila, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, alte activitati industriale, fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, activitati de posta si de curier, tabacirea si finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj si marochinarie, harnasamentelor si incaltamintei, prepararea si vopsirea blanurilor). 


Castiguri mai mari in administratia publica


In sectorul bugetar, in luna decembrie 2023 s-au inregistrat cresteri ale castigului salarial mediu net comparativ cu luna precedenta in administratia publica (+5,0%, in principal ca urmare a acordarii unor diferente salariale restante, aferente lunilor anului 2023 sau a aplicarii prevederilor legale in vigoare ), respectiv in sanatate si asistenta sociala (+2,8%).
In invatamant, castigului salarial mediu net a scazut comparativ cu luna precedenta (-2,3%) ca urmare a reducerii sumelor reprezentand plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacantei scolare. 

*Cititi aici raportul INS

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani