Grid star
antreprenoriat

SCADE PESIMISMUL MANAGERILOR – Cand se preconizeaza revenirea la nivelul dinaintea pandemiei (Studiu)

Ultimul trimestru al anului 2020 (lunile octombrie-decembrie) i-a facut mai putin pesimisti pe managerii din Romania in ceea ce priveste revenirea afacerilor la nivelul dinaintea pandemiei.

Mai exact, managerii asteapta o crestere de 5% a afacerilor in 2021, estimand ca rulajele vor reveni in vara anului 2022 la nivelul ante-pandemic, arata studiul Confidex Q4 (trimestrul al IV-lea / T4), publicat marti, 16 februarie 2021, de catre Impetum Group, condus de Andrei Cionca (foto).

Acest optimism relativ vine pe fondul unei scaderi a cifrei de afaceri la jumatatea asteptarilor de la inceputul pandemiei, precum si in contextul unei recuperari a circa jumatate din pierderile provocate de coronavirus. Unul dintre factorii compensatori a fost telemunca. Totusi, pesimismul este mai pronuntat in randurile companiilor mici, mai greu lovite de pandemie, arata studiul.

Redam comunicatul Impetum Group (gasiti studiul anexat la final):

Increderea managerilor in economia romaneasca a crescut in Q4 2020, in conditiile in care scaderea cifrei de afaceri este la jumatatea asteptarilor pesimiste de la inceputul pandemiei, potrivit rezultatelor CONFIDEX Q4 2020 facute publice de Impetum Group. Indicele CONFIDEX, care masoara increderea managerilor in economie, creste de la 41 in Q2 si Q3 2020 la 45, dar este mai scazut (43) in cazul companiilor mici care au fost mai afectate de pandemie.

'CONFIDEX ne arata in mod evident o atitudine mai optimista a managerilor in ultimul trimestru din 2020, in principal ca urmare a scaderii la jumatate a pierderilor estimate la inceputul pandemiei, iar asta va avea efect in evolutia pozitiva a economiei noastre in acest an. Insa optimismul din ultimul trimestru al anului trecut ar putea amana alinierea companiilor catre noua economie. Este o falsa tinta sa urmarim sa ne intoarcem la ce era inainte, acum miza este sa ne pregatim pentru noua economie', declara Andrei Cionca, CEO & Co-founder Impetum Group.

Totodata, companiile incep sa isi reconfigureze spectrul de prioritati si devin tot mai interesate de digitalizare si de redefinirea relatiei cu clientii. Daca prima masura e gandita pentru tranzitia spre normal, a doua e privita mai degraba ca o masura de adaptare si precautie in conditii de carantina.

Managerii au asteptari mari de la 2021 si mizeaza pe o crestere a afacerilor si a investitiilor

In ceea ce priveste Q1 2021, procentul celor care cred ca PIB-ul va scadea s-a redus de la 73% la 46%, iar cresterea investitilor si a digitalizarii reprezinta prioritati pentru companii in urmatorul an. CONFIDEX releva o pondere mai mica a celor care cred ca somajul va creste (75% vs 54%) precum si a celor care cred ca inflatia va creste (70% vs 58%).

'Piramida lui Maslow este foarte clara in cazul companiilor. Astfel, dupa ce managerii au trecut de socul initial si s-au asigurat ca au resursele necesare supravietuirii, multi au, in prezent, planuri de extindere si de crestere a vanzarilor si profitului. In plus, digitalizarea, mutarea operatiunilor in online si telemunca au intrat pe lista lor de prioritati, cel putin la nivel declarativ', a mai afirmat Andrei Cionca, CEO & Co-founder Impetum Group.

'Uitandu-ne acum la intreg anul 2020 ne dam seama ca am trecut printr-o criza a increderii – de la perioada grea in care lipsa vizibilitatii ne-a afectat mai mult decat realitatea, usor-usor managerilor le revine optimismul si iau decizii bazate pe realitate, nu pe perceptia riscului', a continuat Andrei Cionca.

Pana la finalul anului 2021, managerii estimeaza o recuperare cel putin partiala in privinta principalilor indicatori financiari ai companiilor. Ei se asteapta ca cifrele de afaceri si investitiile sa inregistreze cresteri de 5% fata de 2020, iar profitul sa avanseze cu circa 1%. Totodata se asteapta si la o crestere a numarului angajatilor, dar si a costurilor de productie cu circa 2%.

Optimismul de la finalul anului trecut se reflecta si in asteptarile privind revenirea la situatia de dinainte de pandemie. Cei mai multi manageri asteapta o recuperare integrala a pierderilor provocate de COVID-19 in vara lui 2022.

O iesire din criza in forma unui V, dar o revenire in doua viteze. HoReCa ramane cel mai afectat sector

In continuare, managerii vad o iesire in criza in forma literei V dar cu o revenire in doua viteze, in conditiile in care companiile au fost afectate in mod diferit de pandemie, asa cum arata si Indicele CONFIDEX. De exemplu, HoReCa ramane in continuare sectorul cel mai lovit de pandemie.

Companiile renunta treptat la masuri de austeritate, precum: concedieri, somaj si reducerea activitatii. 70% dintre companiile medii si mari si 55% dintre cele mici considera ca, in perioada urmatoare, ar trebui sa creasca productivitatea, inclusiv investind pentru a ramane competitive. Doar 27% considera ca reducerea costurilor e mai importanta in aceasta perioada (- 10% fata de Q3).

In zona vestilor mai putin bune, CONFIDEX arata ca scade capitalul de lucru pentru 35% dintre manageri, cei mai multi sustin ca relatia cu bancile s-a inrautatit, iar accesul la creditare a devenit mai greoi.

De asemenea, pandemia nu a rezolvat problema fortei de munca ce ocupa locul al doilea in topul provocarilor.

Perspective pentru Q1 2021. Redresare

In general, perspectiva in privinta evolutiei economiei pentru urmatoarele 3 luni este mai buna. Cei mai pesimisti sunt managerii din Transporturi si Servicii, iar cei mai optimisti sunt cei din Constructii.

Majoritatea (85%) managerilor considera ca demararea campaniei de vaccinare impotriva COVID va avea impact pozitiv asupra economiei nationale.

Cresterea productivitatii constituie principalul motor de relansare economica pentru aproape doua treimi dintre companii, iar scaderea costurilor intra pe un trend descendent: cu 10% mai putini manageri iau in considerare taierea de costuri ca modalitate de redresare.

Metodologie si perspective

Initiat la scurt timp dupa debutul pandemiei, CONFIDEX masoara increderea managerilor romani in economia actuala si are scopul de a crea repere concrete pentru businessuri si de a sprijini managerii in luarea unor decizii adaptate realitatii.

CONFIDEX Q4 2020 acopera un esantion de aproximativ 950 de companii din top 7 categorii de sectoare economice contribuitoare la PIB si toate regiunile tarii: agricultura; industrie si energie electrica; constructii; comert; HORECA; transport, distributie, depozitare; servicii. La studiu au raspuns doar CEOs si manageri C-level, iar dintre companiile vizate, 75% au peste 1 milion de euro cifra de afaceri si 31% peste 5 milioane euro cifra de afaceri. CONFIDEX este primul studiu de pe piata care acorda o atentie speciala companiilor mari. In scopul comparatiei statistice cu cele doua studii anterioare, cea mai mare parte a prezentului raport cuprinde doar analiza firmelor care au peste 100.000 euro cifra de afaceri si peste 5 angajati, esantionul analizei comparative CONFIDEX.Q4 fiind astfel de 750 companii.

Indicele CONFIDEX e construit din agregarea a 29 de itemi si masoara pe o scara de la 0 la 100 de puncte increderea in economie a managerilor si antreprenorilor romani.

Despre Impetum Group

Impetum Group este grupul romanesc care aduce impreuna capital, management si servicii, format din reunirea sub aceeasi umbrela a CITR, liderul pietei de insolventa din Romania cu 20 de ani de experienta in management de criza, ROCA, prima solutie de private equity care urmareste consolidarea IMM-urilor romanesti care au un viitor valid, dar traverseaza un moment dificil si ROCA X, un proiect destinat start-up-urilor disruptive din piata de tehnologie.

Impetum Group isi propune sa devina un hub de resurse, care maximizeaza valoarea de business, prin reunirea de: business knowledge specific pentru fiecare din cele 3 etape din viata unei companii (startup, criza de crestere, distress), capital, sinergii si cross-uri intre business-uri complementare, precum si o comunitate de manageri si antreprenori dornici sa participe activ la consolidarea culturii antreprenoriale din Romania”.

* Cititi aici intregul studiu

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani