Grid star
eveniment

SCADEREA CONTRIBUTIILOR CAS, RESPINSA – Se cerea diminuarea cu 5 puncte procentuale incepand cu 1 ianuarie 2024. Avizele date in Senat (Document)

Proiectul de lege pentru completarea Codului fiscal semnat si de fostul premier Florin Citu (foto) a fost respins in Senat. Este vorba despre scaderea contributiilor la asigurari sociale. Camera Deputatilor este for decizional.

Propunerea legislativa a primit avize favorabile de la:

-Consiliul Economic si Social;

Consiliul Legislativ, cu observatii si propuneri;

-Comisia pentru Drepturile Omului;

-Comisia pentru sanatate;

-Comisia pentru antreprenoriat.

Avize nefavorabile:

-Comisia pentru munca;

-Comisia pentru buget.

Plafon maxim de trei salarii

Initiatorii propun urmatoarele modificari:

-diminuarea cu 5 puncte procentuale, de la 25% la 20% a contributiilor de asigurari sociale, incepand cu 1 ianuarie 2024;

-instituirea unui plafon maxim pentru calculul si plata contributiilor sociale de sanatate, la maximum 3 salarii de baza minime brute pe tara garantate in plata, incepand cu 1 ianuarie 2024.

In expunerea de motive se arata ca povara fiscala aplicata asupra persoanelor care obtin venituri din salarii sau asimilate salariilor este una dintre cele mai mari din spatiul Uniunii Europene:

"Printre consecintele acestei stari de fapt putem enumera: un nivel ridicat al muncii la negru sau in zona gri, un numar covarsitor de salarii minime brute, o destimulare a muncii in favoarea diferitelor forme de asistenta sociala.

Mai mult decat atat, inflatia galopanta inregistrata in orizontul de timp 2022-2023 impune adoptarea unor masuri cu caracter fiscal care sa conduca la majorarea veniturilor nete ale tuturor angajatilor, atat din sectorul public, cat si din sectorul privat, in scopul protejarii relative a puterii de cumparare a angajatilor. De asemenea, trebuie precizat faptul ca, indiferent de nivelul contributiei de asigurari sociale de sanatate, asiguratii dispun de acelasi pachet de servicii de sanatate”.

Iata prevederile proiectului:

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani