Grid star
criptomonede

SCANDALUL COLAPSULUI BURSEI CRIPTO FTX CONTAMINEAZA CHINA – Procurorii americani au descoperit ca Bankman-Fried a mituit oficiali chinezi cu 40 milioane dolari

Fondatorul bursei cripto falimentare FTX, Sam Bankman-Fried (foto), este acuzat de procurorii americani ca a mituit cu 40 de milioane de dolari unul sau mai multi oficiali chinezi pentru a-si debloca conturile fondurilor speculative. Conturile, care contineau peste un miliard de dolari, au fost dezghetate la momentul efectuarii primei plati ilicite, se precizeaza in rechizitoriu.

Gilda Popa

Astfel, Bankman-Fried este acuzat ca a conspirat pentru a incalca prevederile Legii SUA privind practicile de coruptie in strainatate. Procurorii federali au precizat intr-o scrisoare catre instanta ca au inaintat luni, 27 martie, noul rechizitoriu care adauga un nou cap de acuzare celui mai recent rechizitoriu, care contine cele 12 acuzatii cu care fondatorul FTX se confrunta deja, inclusiv frauda electronica, frauda bancara si altele, relateaza Wall Street Journal.

Potrivit dosarului, conturile Alameda, care contineau echivalentul a peste 1 miliard de dolari in criptomonede, au fost inghetate de politia chineza „in jurul lunii noiembrie 2021”. Surse judiciare au declarat pentru WSJ ca staff-ul companiilor lui Bankman Fried a incercat „numeroase metode” pentru a debloca acele conturi, si a recurs la mita dupa ce toate celelalte optiuni au fost epuizate. SBF le-a ordonat angajatilor Alameda sa plateasca mita dupa luni de incercari esuate de a recastiga controlul asupra conturilor, detinute la primele doua cele mai mari burse din China, au spus procurorii. Conturile au fost dezghetate la momentul efectuarii primei plati ilicite, sustine rechizitoriul.

Ambasada Chinei la Washington a refuzat sa comenteze situatia

Potrivit Departamentului de Justitie al SUA, in luna noiembrie 2021, Sam Bankman-Fried a transferat aproximativ 40 de milioane de dolari in criptomonede din contul principal al fondului speculativ al Alameda Research intr-un portofel cripto privat. Se observa ca dupa aceasta, conturile au fost dezghetate, iar Bankman-Fried a ordonat transferul a mai multor zeci de milioane de dolari sub forma de criptomoneda. Ulterior, Alameda a folosit aceste conturi pentru activitati de tranzactionare ulterioare.

Un purtator de cuvant al biroului procurorului american din Districtul de Sud din New York, care urmareste cazul, a refuzat sa comenteze cu privire la noul cap de acuzare, mentioneaza WSJ. De asemenea, reprezentantii ambasadei Chinei la Washington nu au raspuns la intrebarile din partea jurnalistilor WSJ.

Reamintim ca la inceputul lunii noiembrie 2022, FTX a anuntat ca a depus falimentul si seful sau, Bankman-Fried, a demisionat.

In decembrie, Comisia pentru Valori Mobiliare din SUA, autoritatea de reglementare a pietei valorilor mobiliare, l-a acuzat pe Bankman-Fried de fraudarea investitorilor. Agentia a sustinut ca firma de tranzactionare de criptomonede a primit 1,8 miliarde de dolari de la ei, iar apoi aceste fonduri au fost transferate catre un fond speculativ privat.

Procuratura SUA a sustinut ca Bankman-Fried a folosit active ale clientilor in valoare de 8 miliarde de dolari pentru achizitii imobiliare extravagante si proiecte vanitoase, inclusiv drepturi de denumire a stadioanelor si donatii politice de ordinul milioanelor de dolari. Procurorii federali au construit rechizitoriul impotriva lui Bankman-Fried cu o viteza neobisnuita, facand acuzatiile penale impotriva tanarului de 30 de ani in cateva saptamani.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani