Grid star
business capital

SCHIMBARI LA ASIGURAREA PENTRU LOCUINTE – Proiect de lege pentru ca incheierea asigurarii facultative sa nu mai fie conditionata de existenta uneia obligatorii: “Se incurajeaza procurarea unei polite de asigurari care sa cuprinda toate ipotezele, atat cele grave, dar rare - dezastre naturale, cat si cele accidentale, dar mai des intalnite” (Document)

Proiect de lege pentru ca asigurarea facultativa a locuintei sa se poata incheia si in lipsa uneia obligatorii. Propunerea legislativa privind modificarea legii 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor a fost depusa in Senat de mai multi parlamentari ai Uniunii Salvati Romania (USR).

In prezent, pentru a cumpara o asigurare facultativa care acopera o gama larga de riscuri, trebuie sa existe si polita PAD obligatorie, care acopera dezastrele naturale: cutremure, alunecari de teren si inundatii.
In expunerea de motive se arata ca aceste situatii, desi printre cele mai grave, nu reprezinta intotdeauna cele mai frecvente dezastre pentru cetateni. In consecinta, acestia prefera plata unei asigurari unitare, care sa cuprinda toate aceste situatii, plus altele intalnite mult mai frecvent:
“Prezenta initiativa legislativa adreseaza intocmai aceasta neconcordanta intre legislatie, in forma ei actuala si realitatea sociala. Astfel, se propune eliminarea obligativitati detinerii unei polite PAD atunci cand exista una facultativa ce cuprinde si dezastrele naturale. Prin urmare, se mentine obligativitatea detinerii unei polite de asigurare pentru dezastrele naturale, facilitandu-se doar procesul”.

 

Eficientizarea sistemului

 


Initiatorii precizeaza ca schema de asigurari existenta in Romania trebuie analizata intr-un context mai larg, prin statistici si racordarea la practici din alte state membre ale Uniunii Europene. Analizele de specialitate din domeniu arata faptul ca Romania este printre singurele state membre care a dezvoltat un sistem de asigurare obligatorie. Majoritatea tarilor UE au instituit scheme voluntare. Cu toate acestea, statisticile arata faptul ca Romania are printre cele mai mici rate de penetrare a asigurarilor. Aceasta rata se traduce prin putini asigurati pentru riscuri ale unor dezastre, atat naturale cat si accidentale. Spre exemplu, rata de penetrare a asigurarilor pentru indundatii este de doar 10%, cu toate ca, dintre dezastrele naturale, indundatiile sunt printre cele mai frecvente. Se observa asadar o discrepanta intre modul de reglementare al asigurarilor in Romania, scopul acestuia si impactul pe care il are in randul cetatenilor:
Trebuie luat in considerare si faptul ca in cazul celor mai multe locuinte, cu preponderenta in mediul urban, riscul unor dezastre naturale este extrem de mic. In schimb, cetatenii prefera asigurari care acopera situatii mult mai frecvente. Aceste situatii cuprind inundatii produse accidental, incendii sau alte evenimente de acest gen, facand in prezent obiectul unei asigurari facultative. De asemenea, multe dintre politele facultative includ cutremurele si alte dezastre naturale, extinzand apoi suma asigurata.
Se demonstreaza asadar faptul ca prezenta lege nu atinge impactul social pe care si-l propune. Desi se impune o asigurare obligatorie, scopul legii nu ajunge in sfera de impact social, multi cetateni ramanand in afara asigurarilor. Prezenta initiativa legislativa isi propune astfel sa eficientizeze acest sistem de asigurare. 
Facilitand achizitionarea politei de asigurare prin permiterea detinerii unei singure polite facultative, se incurajeaza procurarea unei polite de asigurari care sa cuprinda toate ipotezele, atat cele grave, dar rare - dezastre naturale, cat si cele accidentale, dar mai des intalnite. Prin urmare, odata cu noua propunere legislativa, cetatenii pot avea o singura asigurare care sa acopere o gama larga de situatii, fiind acoperiti pentru toate tipologiile de dezastre ce pot interveni”. 

*Cititi aici Proiectul privind modificarea legii 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor 

*Cititi aici expunerea de motive a proiectului privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor 

Sursa foto: ziarulprahova

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani