Grid star
eveniment

SCHIMBARI PRIVIND VOUCHERELE DE VACANTA - Proiectul de lege care prevede o noua modalitate de acordare a beneficiilor extrasalariale, in Parlament: “Economisire semnificativa” (Document)

Proiectul de lege privind modificarea legii voucherelor de vacanta a fost depus in Senat. Este vorba de o noua modalitate prin care angajatii pot intra in posesia beneficiilor extrasalariale. Astfel, se doreste ca biletele de valoare sa fie emise si pe un card virtual, si nu numai pe unul fizic.

Potrivit initiatorilor, incepand cu februarie 2022 a avut loc digitalizarea integrala a sistemului biletelor de valoare. De la aceasta data, beneficiile extrasalariale acordate sub forma tichetelor (tichete de masa, tichete cadou, tichete culturale, tichete de cresa si vouchere de vacanta) se emit exclusiv pe suport electronic. Desi in cuprinsul actelor normative nu se prevede expres daca prin “suport electronic” se intelege doar suportul material sau si cel virtual, in legislatia secundara se face trimitere la existenta fizica a suportului electronic. Pentru aceste motive, este necesar ca la nivel primar sa se reglementeze ca prin “suport electronic” se intelege atat suportul electronic material (card fizic), cat si suportul electronic virtual (card virtual).

Angajatii pot opta

In expunerea de motive se arata ca avand in vedere evolutia tehnologica, este foarte important sa se reglementeze si posibilitatea de a emite cardurile si virtual, fara a emite si plasticul, aceasta decizie operationala avand un impact major asupra degrevarii de efortul operational al primirii si distribuirii plasticului. Reglementarea suportului electronic virtual nu va crea nicio obligatie la nivelul angajatorului sau al salariatilor, acestia avand posibilitatea, nu obligatia, de a opta pentru emiterea biletelor de valoare pe suport electronic virtual. In functie de negocierile pe care angajatorii le au cu proprii salariati, in functie de nevoile salariatilor, se va putea alege unul din cele doua tipuri de suporturi. Mai mult, propunerea legislativa prevede in mod expres posibilitatea angajatorului de a reveni asupra deciziei sale si permite solicitarea suportului electronic material, chiar daca initial a optat doar pentru suportul electronic virtual.

Suportul electronic al biletelor de valoare este utilizat in prezent in forma sa materiala, cardul de plastic, insa acesta poate exista in mod identic in forma virtuala in aplicatiile specifice care permit utilizarea acestora prin dispozitivele mobile, preferate de noile generatii de angajati si care pot fi utilizate la cererea angajatorului, oferind beneficiarilor optiunea de avea fie un card fizic, fie exclusiv un card virtual.

Avantajele

De asemenea, reglementarea optiunii de emitere a biletelor de valoare si pe suport electronic virtual va avea un impact pozitiv prin:

-reducerea productiei de plastic (carduri fizice);

-reducerea resurselor utilizate in transportul pentru livrarea cardurilor fizice;

-economisire semnificativa in etapele de fabricare si distributie, deoarece se produce si se trimite beneficiarului un card virtual”, prevede proiectul de lege.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani