Grid star
eveniment

SE CERE DECLARAREA STARII DE CALAMITATE – Fermierii anunta ca au pagube uriase. Scrisoarea trimisa premierului si ministrului Agriculturii

Alianta pentru Agricultura si Cooperare (APAC) a trimis o scrisoare deschisa premierului Nicolae Ciuca si ministrului Agriculturii, Petrea Daea (foto), in care se solicita declararea starii de calamitate datorate secetei.

APAC arata ca fermierii au inregistrat pagube uriase in urma instalarii secetei pedologice severe din iarna 2021-2022, primavara anului 2022 si arsita atmosferica din aceasta vara. Se precizeaza in scrisoare ca sunt judete unde suprafetele cu culturi agricole de toamna au un grad de afectare datorat secetei pedologice severe cuprins intre 40-80%. Alianta le transmite premierului si ministrului Agriculturii ca desi seceta din acest an nu este generalizata la nivelul intregii tari, afectand doar anumite judete, fermierii sunt afectati mult mai grav decat in anul de recolta 2020 datorita efectelor crizelor energetice, de carburanti sau razboi.

Iata scrisoarea APAC:

Stimate Domnule Premier,
Stimate Domnule Ministru,
Alianta pentru Agricultura si Cooperare va informeaza oficial ca fermierii au inregistrat pagube uriase in urma instalarii secetei pedologice severe din iarna 2021-2022, primavara anului 2022 si arsita atmosferica din aceasta vara. Sunt judete unde suprafetele cu culturi agricole de toamna au un grad de afectare datorat secetei pedologice severe cuprins intre 40-80%. Dupa cum bine stiti situatia este mult mai dramatica la culturile de primavara care au un grad de afectare intre 90-100%. Desi seceta din acest an nu este generalizata la nivelul intregii tari, afectand doar anumite judete, fermierii sunt afectati mult mai grav decat in anul de recolta 2020 datorita efectelor crizelor energetice, de carburanti sau razboi.

Dificultati majore

Sunt multe cazuri cand dificultatile sunt de natura supravietuirii exploatatiei agricole avand in vedere investitiile mari care s-au facut in ferme in anul acesta, datoriile pe care acestia le au pentru inputurile folosite in anul de recolta 2022, cheltuielile cu arenda si cheltuielile necesare pentru infiintarea culturilor agricole pentru anul agricol 2022-2023.
Avand in vedere cele expuse sintetic mai sus, luand in considerare datele furnizate de institutiile abilitate, va rugam Domnule Ministru Petre DAEA, sa binevoiti a initia toate demersurile legale posibile pentru crearea, aprobarea ordonantei de urgenta si declararea starii de calamitate datorate secetei pedologice severe si arsitei atmosferice in localitatile/judetele unde mai mult de 50% din suprafata acoperita de o cultura este afectata.

Celeritate

OUG vine in continuarea legislativa a OMADR 97/2020 cu modificarile si completarile ulterioare, dand posibilitatea autoritatilor implicate sa aiba puterea conferita prin lege de a declara stare de calamitate si asimilarea cu forta majora.
Avem nevoie de declararea starii de calamitate cu celeritate, deoarece majoritatea  contractelor pentru inputurile cu pret crescut datorita crizelor energetice, carburanti, razboi, vor ajunge la termen la sfarsitul lunii iulie 2022.
In fiecare an normal agroclimatic, fermierii si-au achitat inputurile, au livrat recoltele contractate cu furnizorii de inputuri sau cu firmele locale, au platit arenda, ratele la credite, leasing, taxele si impozitele.
Stimate Domnule Premier Nicolae CIUCA, Stimate Domnule Ministru Petre DAEA, va solicitam sa initiati cu celeritate demersurile pentru aprobarea ordonantei de urgenta si declararea starii de calamitate datorate secetei pedologice severe si arsitei atmosferice, pana la 31 iulie 2022.
In speranta demararii in regim de urgenta a procedurilor pentru declararea starii de calamitate, va multumim.
In numele tuturor membrilor si organizatiilor membre ale celor 4 organizatii”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani