Grid star
eveniment

SEFA PNRR AVERTIZEAZA ROMANIA – Prezenta la Bucuresti, Celine Gauer anunta ca cererea de plata numarul 3 este in intarziere: “Prelungirile nu se vor intampla. Multe activitati sunt intarziate, multe investitii nici n-au inceput in mod real”

Sefa structurii Comisiei Europene care monitorizeaza gestionarea Planului National de Redresare si Rezilienta (PNRR) la nivelul Uniunii Europene, Celine Gauer (foto), avertizeaza ca Romania are deficiente privind implementarea reformelor pe care si le-a asumat, iar cererea de plata numarul 3 este intarziata din aceasta cauza. 


Gauer a declarat miercuri, 20 martie 2024, la Bucuresti, ca mai avem doar 29 de luni, un timp foarte scurt daca trebuie sa implementezi 400 de jaloane si tinte din PNRR necesare pentru obtinerea fondurilor europene, termenul fiind 2026. Aceasta a precizat ca orice cerere de plata care nu a fost trimisa pana in august 2026, respectiv in 29 de luni, orice jalon si tinta care nu au fost realizate pana la aceasta data se vor transpune in pierdere pentru Romania si poate chiar returna anumite fonduri. 
Sefa PNRR a aratat ca multe activitati sunt intarziate, multe investitii nici n-au inceput in mod real, iar 29 de luni reprezinta o perioada foarte scurta pentru a finaliza totul: “Sigur, anul trecut am revizuit Planul, l-am ajustat, am incercat sa abordam provocarile mentionate anterior in ceea ce priveste blocajele si contextul geopolitic foarte dificil. Am putut face asta anul trecut, dar anul viitor nu vom mai putea, pentru ca 2026 nu se indeparteaza, se apropie. Prelungirile nu se vor intampla”.

Reamintim ca ministrul Investitiilor, Adrian Caciu, declara saptamana trecuta ca cererea de plata numarul 3 nu este blocata. Caciu preciza ca exista un dialog constant cu reprezentantii Comisiei Europene, asa cum a fost la fiecare cerere de plata, iar in procesul de evaluare exista solicitari de clarificare din partea CE si raspunsuri din partea statului membru:

Prezentam declaratiile facute de Celine Gauer:

Am ajuns la cererea de plata nr 3. E bine, dar de fapt este intarziata, comparativ cu stadiul in care ar trebui sa ne aflam si este esential sa folosim 2024 pentru a accelera aceasta implementare. Mai avem doar 29 de luni, un timp foarte scurt daca trebuie sa implementezi 400 de jaloane si tinte. Acum, daca vorbim despre reforme, am vazut reforme foarte importante adoptate: anticoruptie, energie, absolut esentiale. Importante, trebuie mentinute in timp. Insa ce avem in fata noastra? Reforme esentiale, mai ales in domeniul fiscal. Romania este in situatie de deficit excesiv, care nu va disparea. Deci aceasta problema, provocare a tarii nu dispare, va fi acolo, trebuie abordata si reformele incluse in planul de reforme fiscale, care sunt in plan anul acesta, trebuie categoric sa abordeze aceste probleme.
 
Vedem si ca multe activitati sunt intarziate, multe investitii nici n-au inceput in mod real, iar 29 de luni reprezinta o perioada foarte scurta pentru a finaliza totul. Sigur, anul trecut am revizuit Planul, l-am ajustat, am incercat sa abordam provocarile mentionate anterior in ceea ce priveste blocajele si contextul geopolitic foarte dificil.
Am putut face asta anul trecut, dar la anul viitor nu vom mai putea, pentru ca 2026 nu se indeparteaza, se apropie. Stiu ca in aceasta tara sunteti obisnuiti cu politica de coeziune, cu n plus unu, n plus doi, n plus trei, cu mecanisme care sa asigure absorbtia. Dar dati-mi voie sa va expun foarte clar:
aici avem o poveste foarte diferita, prelungirile nu se vor intampla. 
Orice cerere de plata care nu a fost trimisa pana in august 2026, respectiv in 29 de luni, orice jalon si tinta care nu au fost realizate pana in august 2026 se vor transpune in pierdere pentru Romania si poate chiar returna anumite fonduri. Este o concluzie drastica. Trebuie sa actionam acum”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani