Grid star
eveniment

Sindicatele vor modificarea Legii pensiilor. Apel de forta catre Ciolacu si ministra Muncii

Confederatia Nationala Sindicala Cartel Alfa – condusa de Bogdan Hossu (foto) – a trimis miercuri, 27 martie 2024, o scrisoare deschisa catre premierul Marcel Ciolacu si ministra Muncii Simona Bucura-Oprescu, solicitandu-le amendarea Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, in sensul inlaturarii unor inechitati din actul normativ.

Mai exact, CNS Cartel Alfa cere eliminarea articolului 46 si modificarea articolelor 84 si 88.

 

Iata cum arata cele trei articole acum:

 

- art. 46:

„(1) Pensia pentru limita de varsta se cuvine persoanelor care indeplinesc, cumulativ, la data pensionarii, conditiile privind varsta standard de pensionare si stagiul minim de cotizare prevazute in anexa nr. 5.

(2) Persoanele asigurate in sistemul public de pensii care indeplinesc conditiile de inscriere la pensie prevazute la alin. (1) pot opta intre acordarea pensiei pentru limita de varsta si continuarea activitatii, cu acordul anual al angajatorului, pana la implinirea varstei de 70 de ani”;

 

- art. 84:

(1) Valoarea punctului de referinta prevazuta la art. 83 alin. (1) reprezinta raportul dintre valoarea punctului de pensie la data intrarii in vigoare a prezentei legi si nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevazute de legislatia anterioara, respectiv nivelul 25.

(2) La data intrarii in vigoare a prezentei legi, valoarea punctului de referinta este de 81 de lei.

(3) Incepand cu anul urmator intrarii in vigoare a prezentei legi, valoarea punctului de referinta se majoreaza anual, la inceputul fiecarui an, in luna ianuarie, cu rata medie anuala a inflatiei, la care se adauga 50% din cresterea reala a castigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, cunoscuti in anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicati de Institutul National de Statistica.

(4) In situatia in care unul dintre indicatorii prevazuti la alin. (3) are valoare negativa, la stabilirea valorii punctului de referinta se utilizeaza indicatorul cu valoare pozitiva.

(5) In situatia in care indicatorii prevazuti la alin. (3) au valori negative se pastreaza ultima valoare a punctului de referinta.

(6) In anul 2024, valoarea punctului de pensie prevazuta pentru anul 2023, respectiv de 1.785 de lei, se majoreaza cu 13,8% si este de 2.032 de lei.

(7) Incepand cu anul 2025, procentul de majorare rezultat din aplicarea prevederilor alin. (3)-(5) nu poate fi mai mare decat procentul de crestere al veniturilor din contributiile de asigurari sociale la buget sau rata medie anuala a inflatiei din ultimii 2 ani, indicatori definitivi, cunoscuti in ultimii 2 ani anteriori, comunicati de Institutul National de Statistica, situatie in care se acorda procentul cel mai avantajos.

(8) In luna iunie a fiecarui an, Consiliul Fiscal intocmeste un raport referitor la respectarea regulilor de majorare a valorii punctului de referinta, conform alin. (3)-(5), precum si la eventualele abateri de la regula de majorare si impactul financiar determinat de acestea. Raportul se publica pe site-ul Consiliului Fiscal.

(9) In situatia constatarii abaterilor prevazute la alin. (8), autoritatile competente vor lua masuri corective, prin modificarea cadrului legal, pentru a compensa impactul financiar, in valoare actualizata neta, generat de majorarile ad-hoc ale valorii punctului de referinta.

(10) Incepand cu anul 2027 si periodic, din 3 in 3 ani, Consiliul Fiscal intocmeste un raport privind evolutia cheltuielilor cu pensiile publice in functie de proiectiile Ageing Working Group (AWG). Raportul se publica pe site-ul Consiliului Fiscal.

(11) In situatia constatarii depasirii cheltuielilor cu pensiile publice comparativ cu raportul la care face referire alin. (10), luate in considerare la momentul adoptarii prezentei legi, autoritatile competente vor lua masurile necesare pentru revenirea la referinta stabilita, exprimata ca procent din PIB, inclusiv de crestere a contributiilor de asigurari sociale de stat”;

 

- art. 88:

(1) Persoanele care au desfasurat activitati in locuri de munca incadrate in grupele I si a II-a de munca, potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, cele care au desfasurat activitati in locuri de munca incadrate in conditii deosebite sau conditii speciale, beneficiaza de un numar suplimentar de puncte, dupa cum urmeaza:

a) 0,25 puncte pentru fiecare luna in care au desfasurat activitati in locuri incadrate in grupa a II-a de munca, potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, sau in locuri de munca incadrate in conditii deosebite, potrivit legii;

b) 0,50 puncte pentru fiecare luna in care au desfasurat activitati in locuri incadrate in grupa I de munca, potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, sau in locuri de munca incadrate in conditii speciale, potrivit legii.

(2) Persoanele prevazute la art. 52 alin. (1) lit. a) si art. 53 beneficiaza de 0,50 puncte suplimentare pentru fiecare luna de stagiu de cotizare contributiv realizat in conditii de handicap, respectiv deficienta vizuala grava.

(3) Persoanele prevazute la art. 52 alin. (1) lit. b) beneficiaza de 0,25 puncte suplimentare pentru fiecare luna de stagiu de cotizare contributiv realizat in conditii de handicap.

(4) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), persoanele prevazute la art. 28 lit. a) si b) beneficiaza de un punct suplimentar pentru fiecare luna de stagiu de cotizare contributiv realizat in aceste conditii.

(5) Punctele suplimentare acordate potrivit prevederilor alin. (1)-(4) se adauga la punctajul lunar calculat conform art. 85 alin. (7)”.

 

Redam comunicatul Cartel Alfa:

 

CNS Cartel ALFA solicita Guvernului reanalizarea legii nr. 360/2023 – legea privind sistemul public de pensii

 

Catre: Guvernul Romaniei

Domnului Marcel Ciolacu, Prim Ministru,

Doamnei Simona Bucura-Oprescu, Ministrul Muncii

 

Domnule Prim Ministru

Doamna Ministru,

 

Confederatia Nationala Sindicala “Cartel ALFA” va solicita reanalizarea legii nr. 360/2023 – legea privind sistemul public de pensii.

 

In urma semnalelor transmise anterior, reprezentantii CNS Cartel ALFA au evidentiat disfunctionalitatile din textul legii, in contrast cu unele opinii exprimate de reprezentantii altor confederatii sindicale (a se vedea extrasul din procesul verbal al sedintei CA a CNPP din 30 ianuarie 2024, anexat).

Observam ca exista si o opacitate in constructia unui cadru legislativ care sa respecte drepturile fundamentale, incluzand dreptul la munca si dreptul la pensie conform conditiilor legale, drepturi consacrate in Constitutia Romaniei.

In acest sens, luam act de intentia de a corecta legea 360/2023 si a HG 181/2024 si in acest context, revenim la solicitarea noastra anterioara si va solicitam urmatoarele modificari URGENTE:

- Eliminarea articolului 46 din lege;

- Modificarea art 88 si art. 84.

Propunem modificarea articolului 88 alineatul (1) din Legea nr. 360/2023 pentru a ajusta punctajul suplimentar acordat lucratorilor cu activitati in conditii speciale si deosebite, astfel incat sa se asigure echitatea in calculul pensiilor. De asemenea, este necesara modificarea articolului 84 alineatul (2) din Legea nr. 360/2023 pentru a stabili o valoare a punctului de referinta diferita pentru perioadele lucrate in conditii speciale, astfel incat sa se tina cont de dificultatea si impactul asupra duratei vietii lucratorilor, cat si a contributiilor suplimentare. Calculul justificativ este prezentat in Anexa 2.

Aceste modificari sunt esentiale pentru asigurarea justitiei sociale si a respectului fata de contributiile aduse de salariatii cu locuri de munca in conditii speciale si deosebite. Aceste schimbari vor duce la:

- Eliminarea confuziei si posibilelor abuzuri ale unor functionari din cadrul CNPP legate de dreptul cumulului pensiei cu salariul de la pct 1) de mai sus

- Inlaturarea injustitiei sociale a lucratorilor care au muncit sau muncesc in grupele speciale sau deosebite de munca, permitand realizarea dezideratului: "doua persoane care ies la pensie in perioade diferite, cu aceleasi conditii, sa aiba in aceeasi luna aceeasi valoare de pensie".

In spiritul protejarii libertatii de a lucra intr-un mediu echitabil si sigur, CNS Cartel ALFA sustine modificarile solicitate care vor contribui la asigurarea unei legislatii care sa faciliteze accesul la munca si sa protejeze drepturile lucratorilor in intreaga lor diversitate.

Libertatea de a lucra in conditii corecte si echitabile reprezinta unul dintre pilonii fundamentali ai democratiei sociale si economice”.

 

>>Extras din procesul-verbal al sedintei Cartel Alfa din 30 ianuarie 2024

>>Propunerea detaliata de modificare a legii

 

sursa foto: Infocons.ro

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani