Grid star
eveniment

SPANIA INTRODUCE PASAPORTUL DE VACCINARE – Pana in luna mai 2021 Spania va avea pasaportul digital de vaccinare impotriva covid-19

Ceea ce in urma cu o saptamana era doar o posibilitate, acum devine certitudine. Ministrul Turismului din Spania, Reyes Maroto (foto), a anuntat miercuri, 10 martie 2021, ca pana in luna mai, cand va avea loc targul international de turism Fitur, organizat la Madrid, va fi operational pasaportul digital de vaccinare impotriva virusului SARS-CoV-2: "Am putea fi in masura sa incepem sa implementam pasaportul digital", a declarat Maroto miercuri pentru postul spaniol Antena 3. Decizia de introducere a pasaportului de vaccinare covid intr-un timp atat de scurt transforma astfel Spania in pioniera acestei masuri, la nivel european.

Si este de inteles si de ce este atat de necesar un astfel de pasaport covid: fara granitele deschise, turismul Spaniei, si implicit veniturile inregistrate din aceasta activitate, se vor duce in cap.

Reyes Maroto a fost unul dintre cei mai mari promotori ai implementarii pasaportului covid-19, sustinand ca acest document ar urma sa ajute la reactivarea mobilitatii si turismului spaniol, cel putin la nivel european. In acest sens, a fost creata o comisie interministeriala pentru stabilirea conditiilor si termenilor de crearea a cestui pasaport, fiind decisa inclusiv lansarea unui program pilot pentru testarea functionarii certificatului de vaccinare (pasaport ovid).

De altfel, reprezentantii spanioli au insistat ca testarea implementarii pasaportului covid sa fie efectuata de toate statele Uniunii Europene pentru ca, inainte de vara, sa se poata remedia deficientele, iar in momentul in care un astfel de pasaport va fi implementat sa functioneze corespunzator intre state:

Vrem sa fim pionieri si suntem unul dintre cei mai activi aparatori ai crearii pasaportului digital de sanatate, care ar trebui sa faciliteze mobilitatea internationala. Fiecare tara trebuie sa adapteze reglementarile si aplicatia pentru ca totul sa functioneze”, a spus Maroto la inchiderea prezentarii raportului SolyTur, un studiu privind competitivitatea destinatiilor spaniole de vacanta, promovat de Exceltur.

Acest studiu a aratat cat de important este turismul de coasta (destinatiile cu soare si plaja din Spania) pentru economia Spaniei, contribuind anual cu peste 100.000 milioane euro la buget si creand peste 1,6 milioane locuri de munca. Practic, conform studiului SolyTur, veniturile pe care turismul de coasta il aduce Spaniei reprezinta mai mult de doua treimi din PIB-ul turistic al tarii si peste 60% din locurile de munca erau create gratie acestor destinatii.

In acelasi timp, in Spania se desfasoare si campania de vaccinare, existand 4 tipuri de vaccinuri autorizate. Peste 4,8 milioane de spanioli s-a vaccinat deja cu prima doza, iar 1,4 milioane au facut deja rapelul, ministrul spaniol al Turismului exprimandu-si increderea ca pana in aprilie circa 30-40% din populatia tarii va fi vaccinata.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani