Grid star
eveniment

SPITAL CONSTRUIT DE LA ZERO IN ROMANIA – Contractul de 250 milioane euro a fost semnat. In cat timp va fi functional

Ministrul Finantelor Alexandru Nazare si Christian Kettel Thomsen, vicepresedinte al Bancii Europene de Investitii, au semnat in cadrul unei videoconferinte Contractul de finantare dintre Romania si Banca, in valoare de 250 milioane euro, destinat sustinerii constructiei Spitalului Regional de Urgenta Iasi. Perioada de implementare este de circa 7 ani, data limita de tragere a sumelor imprumutului fiind aprilie 2028.

Potrivit ministerului de Finante, acest imprumut este primul dintr-o serie de 3 imprumuturi acordate de Banca Europeana de Investitii (BEI) pentru primele Spitale Regionale de Urgenta (Iasi, Cluj si Craiova) care urmeaza a fi construite.

Costul total


Costul total net al obiectivului de investitii Iasi este estimat la cca. 420,9 milioane euro. Conform contractului de finantare, imprumutul acordat de BEI reprezinta cca. 59,4% din costul net aferent obiectivului, diferenta de cca. 170,9 mil. EUR (40,6 %) la care se adauga taxele si impozitele aferente proiectului se vor asigura din fonduri nerambursabile si de la bugetul de stat, dupa cum va fi necesar.
Proiectul va fi implementat de catre Ministerul Sanatatii. Perioada de implementare este de circa 7 ani, data limita de tragere a sumelor imprumutului fiind aprilie 2028.
Termenii financiari aferenti fiecarei transe din imprumut se stabilesc la momentul efectuarii tragerii respective, in functie de strategia de administrare a datoriei publice guvernamentale si de politica de cost a Bancii:

Structura moderna


“Spitalul Regional de Urgenta din Iasi nu va fi doar o cladire noua, ci odata ce va fi pe deplin operational, va permite sistemului de sanatate trecerea intr-o noua era a furnizarii de servicii medicale, depasind lacunele critice din sector si aducand o contributie pe termen lung asupra sanatatii populatiei. Investitia in sine va mobiliza investitii suplimentare in regiune, atat publice, cat si private si va contribui in mod deosebit la dezvoltarea capitalului uman in sistemul de sanatate, recunoscuta in prezent ca una dintre nevoile urgente ale sectorului. In calitate de ministru al finantelor, sustin cu tarie investitiile in sectorul sanitar, bugetul pentru sanatate avand caracter prioritar” - a declarat ministrul Finantelor.

Noul Spital Regional de Urgenta Iasi va inlocui infrastructura invechita si fragmentata a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Iasi cu o structura moderna, la standarde europene, arhitectural si medical, echipamente si tehnologie IT. Spitalul va utiliza un nou model operational de management de spital, financiar, administrativ si clinic, focalizat pe pacient si va deveni un centru de nivel tertiar pentru reteaua de spitale din regiunea Nord-Est, pentru a trata pacientii critici si cazurile care necesita tehnologie si expertiza la nivel inalt, va integra tehnologii si practici medicale actualizate, abordari multidisciplinare, eficiente si sigure din punct de vedere clinic.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani