Grid star
eveniment

SPRIJIN PENTRU FAMILIILE CU NOU-NASCUTI – Suma propusa pentru a fi acordata la nasterea copilului, indiferent de veniturile parintilor (Document)

Propunerea legislativa privind acordarea unui tichet social pentru ingrijirea nou-nascutilor se afla pe ordinea de zi a sedintei Senatului din 12 octombrie 2022. Concret, se propune acordarea de tichete in cuantum de 1.000 lei, o singura data, la nasterea fiecarui copil al unei familii, indiferent de venituri sau de alte criterii.

Potrivit expunerii de motive, in Romania, politicile profamilie si destinate stimularii natalitatii s-au dovedit, cu rare exceptii, insuficiente. Incepand cu 1990, desi s-au implementat anumite masuri de incurajare a natalitatii, acestea nu au avut un impact semnificativ din cauza caracterului lor punctual si, in general, exclusiv fiscal, dar si a lipsei de stabilitate. Inexistenta unei infrastructuri in mod efectiv accesibile parintilor a constituit si ramane o problema de importanta majora pentru dezvoltarea sociala pe termen mediu si lung si pentru stabilitatea societatii, arata initiatorii. Acestia precizeaza ca o politica stabila, ferm directionata in favoarea nasterii si cresterii copiilor, usor adaptabila, care sa includa acordarea de facilitati financiare, reprezinta o conditie sine qua non pentru a proteja si dezvolta institutia familiei.

Lege abrogata

In Romania, in perioada 2006-2010, prin Legea nr. 482/2006 a fost reglementat dreptul parintilor de a beneficia de un ajutor financiar la nasterea fiecarui copil. Din motive de ,’restabilire a echilibrului bugetar’, actul normativ mentionat a fost abrogat prin Legea nr. 118/2010, iar asemenea politici au fost implementate ulterior, exclusiv la nivel local, se mai arata in propunerea legislativa. Initiatorii mai spun ca in ultimii ani, in Bucuresti si in alte orase din tara, parintii au putut beneficia de un ajutor financiar care sa-i sprijine in procesul de crestere a copilului prin hotarari adoptate la nivel local, ajutoare a caror sistare poate avea loc in orice moment din orice motiv, creand o instabilitate de nedorit in randul viitorilor parinti.

Stimularea natalitatii

"Prin prezenta propunere legislativa, sustinem acordarea de tichete in cuantum de 1.000 lei, o singura data, la nasterea fiecarui copil al unei familii, indiferent de venituri sau de alte criterii. Masura va avea in vedere sprijinirea proaspetilor parinti in achizitionarea lucrurilor necesare pentru nou-nascut, printre care: hrana pentru bebelusi, articole vestimentare, de lenjerie si de produse dermato-cosmetice.
In acceptiunea noastra, adoptarea unei asemenea legi noi va determina ameliorarea situatiei financiare a noilor parinti si, in mod direct, va reprezenta o masura prin care va fi stimulata natalitatea”
.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani