Grid star
eveniment

TINERII DIN ROMANIA, CEI MAI SARACI DIN UNIUNEA EUROPEANA – Rata lipsurilor materiale a ajuns la 24 %. Romania, urmata de Bulgaria si Grecia. Proportia a fost mai mica de 3 % in Croatia, Estonia, Slovenia, Polonia

Tinerii romani, cei mai saraci din Uniunea Europeana. Potrivit unei analize Eurostat, in UE, 2020, rata lipsurilor materiale si sociale severe in randul tinerilor cu varste cuprinse intre 15 si 29 de ani a fost de 7 %. In comparatie cu 2019, aceasta a crescut cu 2 puncte procentuale (pp). Rata severa a deprivarii materiale si sociale in randul populatiei totale a fost aceeasi (7 %). 
Dintre statele membre ale UE, cea mai mare proportie de tineri care au fost grav privati din punct de vedere material si social in 2020 a fost inregistrata in Romania (24 %), urmata de Bulgaria (21 %) si Grecia (16 %). Pe de alta parte, proportia a fost mai mica de 3 % in 11 dintre cele 26 de state membre cu date disponibile: Luxemburg, Croatia, Estonia, Finlanda, Slovenia, Polonia, Tarile de Jos, Cehia, Cipru, Suedia si Austria.

Lipsuri materiale severe

La compararea anului 2020 cu 2019, cele mai mari cresteri ale ratei lipsurilor materiale si sociale severe in randul tinerilor au fost inregistrate in Romania, Irlanda si Germania (toate + 3 puncte procentuale. Potrivit Eurostat, intre timp, cele mai mari scaderi au fost inregistrate in Slovacia (-2 puncte procentuale), Finlanda, Grecia si Croatia (toate -1 puncte procentuale).
Comparand anul 2020 cu 2019 in randul subgrupurilor de varsta, Romania a inregistrat cele mai mari cresteri ale proportiilor persoanelor cu varste cuprinse intre 15-19 ani si 25-29 de ani care au fost grav defavorizate din punct de vedere material si social (aproximativ + 4 puncte procentuale). In ceea ce priveste persoanele cu varste cuprinse intre 20 si 24 de ani, cea mai mare crestere a fost inregistrata in Irlanda (+ 5 puncte procentuale). 
La celalalt capat al scalei, cele mai mari scaderi au fost inregistrate in Slovacia (-4 puncte procentuale in randul persoanelor cu varste cuprinse intre 15 si 19 ani), Malta (-3 puncte procentuale in randul persoanelor cu varste cuprinse intre 20-24 de ani) si Grecia (-2 puncte procentuale in randul persoanelor cu varste cuprinse intre 25 si 29 de ani). 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani