Grid star
eveniment

TOP SALARII IN ROMANIA – Peste 10.000 lei net. La polul opus, remuneratia este de 2.500 lei (Document)

IT-istii castiga peste 10.000 lei in mana, iar cei din Horeca putin peste 2.500 lei. Bani in mana. In august 2023, castigul salarial mediu brut a fost 7.258 lei, cu 59 lei (-0,8%) mai mic decat in iulie. Castigul salarial mediu net a fost 4.531 lei, in scadere cu 34 lei (-0,7%) fata de luna iulie 2023.

Potrivit Institului National de Statistica, valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in activitati de servicii in tehnologia informatiei, inclusiv activitati de servicii informatice, (10.419 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (2.542 lei).

August 2023 comparativ cu August 2022

Comparativ cu luna august a anului precedent, castigul salarial mediu net a crescut cu 15,2%. Indicele castigului salarial real a fost 105,3% in luna august 2023 fata de august 2022. Indicele castigului salarial real a fost 98,8% in august 2023 fata de iulie 2023. Fata de octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost 229,6%, cu 3,0 puncte procentuale mai mic decat cel inregistrat in luna iulie 2023.

August 2023 comparativ cu Iulie 2023

In luna august 2023, in majoritatea activitatilor din sectorul economic , nivelul castigului salarial mediu net a scazut comparativ cu luna iulie 2023, ca urmare a acordarii in lunile precedente de prime ocazionale, drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net au fost determinate de nerealizarile de productie, incasarile mai mici (in functie de contracte/proiecte ori ca urmare a concediilor de odihna cand nu se acorda tichete de masa si alte drepturi salariale).

Industriile pe minus

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net:

•cu 18,2% in extractia carbunelui superior si inferior;

• intre 4,0% si 5,5% in fabricarea produselor textile, tabacirea si finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj si marochinarie, harnasamentelor si incaltamintei, prepararea si vopsirea blanurilor), fabricarea altor mijloace de transport, depozitare si activitati auxiliare pentru transporturi, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, transporturi aeriene;

•intre 2,0% si 3,5% in alte activitati industriale, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), activitati auxiliare pentru intermedieri financiare, activitati de asigurare si fonduri de pensii, fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, colectarea si epurarea apelor uzate, fabricarea articolelor de imbracaminte, fabricarea hartiei si a produselor din hartie, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn si pluta (cu exceptia mobilei, inclusiv fabricarea articolelor din paie si din alte materiale vegetale impletite), industria constructiilor metalice si a produselor din metal (exclusiv masini, utilaje si instalatii).

Industriile pe plus

Cresterile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta au fost determinate de acordarea de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale sau pentru performante deosebite), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare), dar si de realizarile de productie ori incasarile mai mari (in functie de contracte/proiecte).

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net:

• cu 14,6% in extractia minereurilor metalifere;

• intre 5,0% si 9,5% in extractia petrolului brut si a gazelor naturale, transporturi terestre si transporturi prin conducte, industria metalurgica;

• intre 1,5% si 4,0% in activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), transporturi pe apa, activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune, inregistrari audio si activitati de editare muzicala (inclusiv activitati de difuzare si transmitere de programe).

Castigurile bugetarilor

In sectorul bugetar , in august 2023, castigul salarial mediu net a scazut usor comparativ cu luna precedenta in administratia publica (-1,5%), respectiv in invatamant (-1,1%, in principal ca urmare a acordarii biletelor de valoare in lunile precedente, precum si a reducerii sumelor reprezentand plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacantei scolare).

In sanatate si asistenta sociala, castigului salarial mediu net a crescut comparativ cu luna precedenta (+2,1%, in principal ca urmare a acordarii biletelor de valoare).

*Cititi aici cifrele oficiale

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani