Grid star
business capital

TRANZACTII RECORD LA BURSA DE VALORI BUCURESTI – Peste 10 miliarde de lei in sapte luni

Tranzactii record la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) in primele sapte luni ale acestui an. Activitatea investitionala intensa de la BVB a facut ca valoarea cumulata a tranzactiilor cu toate tipurile de instrumente financiare sa depaseasca 10 miliarde lei.
 
Potrivit BVB, piata de capital a atins in iulie valori record: peste 12.000 de puncte pentru indicele BET si peste 21.000 de puncte pentru BET-TR.
Cresterea oferita investitorilor de pe piata de capital a fost de 25% in primele 7 luni prin prisma indicelui BET-TR si de 20% prin prisma indicelui BET.

  Investitorii s-au intensificat tranzactiile

Investitorii prezenti la Bursa de Valori Bucuresti si-au intensificat activitatea de tranzactionare in primele 7 luni ale acestui an ceea ce a determinat ca valoarea cumulata a tranzactiilor cu toate tipurile de instrumente sa depaseasca 10,4 miliarde lei, echivalentul a 2,1 miliarde euro.
Acest nivel corespunde unui ritm de crestere de 56,6% comparativ cu perioada ianuarie-iulie a anului trecut. Defalcat pe clase de active, tranzactiile totale realizate pe Piata Reglementata pe segmentul de actiuni au fost de 5,8 miliarde lei, iar pe segmentul de obligatiuni de 4,2 miliarde lei. Valoarea totala de tranzactionare pentru produsele structurate a fost de 411 milioane lei si de 21 milioane lei pentru unitatile de fond, la nivelul primelor 7 luni.

Lichiditatea zilnica

Lichiditatea medie zilnica pe toate tipurile de instrumente financiare a crescut cu 55,4% in primele sapte luni comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior, de la 46,1 milioane lei (echivalentul a 9,6 milioane euro) la 71,6 milioane lei (echivalentul a 14,6 milioane euro).
Defalcat pe tipuri de instrumente financiare, actiunile au generat o lichiditate medie zilnica de aproximativ 40 de milioane lei, instrumentele cu venit fix 29 milioane lei, in timp ce 3 milioane lei a fost rulajul zilnic pe segmentul produselor structurate si al unitatilor de fond.

Recordul indicelui BET

BVB anunta ca la nivelul lunii iulie, piata de capital si-a continuat ascensiunea si a atins noi valori record. In sedinta de tranzactionare din 14 iulie, indicele BET a atins pentru prima data in istorie nivelul de 12.055 puncte. La finalul aceleeasi sedinte, indicele BET-TR a afisat un nivel record de 21.002 puncte.
Pana la finalul lunii iulie, piata s-a retras usor, insa a ramas in zona maximelor istorice. Intr-un astfel de context, evolutia pietei de capital a adus investitorilor castiguri potentiale semnificative. Astfel, cresterea oferita investitorilor de pe piata de capital a fost de 25% in primele 7 luni prin prisma indicelui BET-TR si de 20% prin prisma indicelui BET.

Mall investitional

Presedintele Consiliului de Administratie al Bursei de Valori Bucuresti, Radu Hanga, a declarat ca bursa romaneasca a devenit un adevarat mall investitional: aceeasi platforma gazduieste acum o gama mult mai larga de companii si ofera expunere catre noi sectoare care au lipsit din piata de capital sau care au fost prea putin reprezentate:

“Rezultatul este ca atractivitatea bursei a crescut, atat pentru emitenti, cat si pentru investitori. Am reusit sa depasim dilema in care bursa a fost prinsa in urma cu multi ani: daca e nevoie mai intai de mai multi investitori sau de mai multe companii. Raspunul pe care piata l-a dat este ca odata ce au curs mai fluid listarile, investitorii au inceput sa apara.
Este esential, insa, sa privim acest fenomen in contextul in care piata de capital a atins luna de luna noi maxime istorice, iar perspectiva unei inflatii in crestere a determinat tot mai multi romani sa gaseasca o serie de canale mai eficiente pentru economiile lor”.

*Cititi aici Raportul BVB

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani