Grid star
eveniment

TVA-UL NU CRESTE – Premierul, anunt dupa discutiile de la Bruxelles: "Nu vorbim de introducere de noi taxe, nu vorbim de austeritate, vorbim de reduceri de cheltuieli din sistemul bugetar”

Premierul Marcel Ciolacu (foto stanga) anunta ca TVA-ul nu va creste peste 19%. Declaratia a fost facuta la finalul discutiilor avute la Bruxelles cu presedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen (foto dreapta), dar si cu alti oficiali. Seful Executivului a precizat ca vor creste pensiile mici.

Premierul a anuntat ca nu este de acord cu cresterea cotei de TVA peste 19%, un lucru care ar duce, evident, din nou la o crestere a inflatiei si la o reducere a ratei de crestere  economica:

"Daca am fi crescut un punct procentual de TVA, ar fi adus la pachet o inflatie de 0,5%. Este pentru prima oara, dupa aproape doi ani, cand am reusit sa aducem inflatia la o singura cifra si vom continua sa descrestem cat mai mult. Numai asa putem creste puterea de cumparare a romanilor”.

Reducerea cheltuielilor din sistemul bugetar

Ciolacu a precizat ca nu se vor introduce noi taxe, nu vorbim de austeritate, ci vorbim de reduceri de cheltuieli din sistemul bugetar. Insa se va intensifica nivelul de lupta cu evaziunea fiscala, si asta pentru ca Romania a ajuns la 160 de miliarde estimare pe evaziune fiscala:

"De exemplu, numai la TVA este in jur de 20 de miliarde. Si vorbim de scoaterea unor exceptii din Codul Fiscal”.

Iata intrebarile adresate premierului si raspunsurile acestuia:

Reporter:

Domnule premier, ce ati stabilit? Cum ar trebui sa arate deficitul bugetar pentru anul 2023?

Marcel Ciolacu:

Comisiile tehnice au ramas, si in acest moment, cu doamna Céline Gauer, sa discute anumite aspecte. Ele vor continua si saptamana viitoare la nivel tehnic. In schimb, am stabilit principiile. Am anuntat foarte clar ca eu nu sunt de acord, ca prim-ministru al Romaniei, sa crestem cota de TVA peste 19%, un lucru care ar duce, evident, din nou la o crestere a inflatiei si la o reducere a ratei de crestere  economica, respectiv, daca am fi crescut un punct procentual de TVA, ar fi adus la pachet o inflatie de 0,5%. Este pentru prima oara, dupa aproape doi ani, cand am reusit sa aducem inflatia la o singura cifra si vom continua sa descrestem cat mai mult. Numai asa putem creste puterea de cumparare a romanilor.

Reporter:

Ne puteti spune daca astazi, Comisia Europeana a acceptat cresterea deficitului bugetar?

Marcel Ciolacu:

Comisia Europeana nu este cea care vizeaza sau avizeaza o noua incadrare in deficitul bugetar. Este evident ca, in urma efortului Romaniei, de a sustine Ucraina si Republica Moldova, si este evident ca si tara de granita, avand cea mai lunga granita cu Ucraina, tara aflata intr-un conflict armat total incorect cu Rusia, ca avem influente negative: de la asigurari, de la dobanzile pentru imprumuturi, pentru ca suntem o tara cu un risc mai ridicat fata de Austria, de exemplu, care este mai indepartata de conflictul cu Ucraina. Comisia a inteles intreg acest context si este argumentul principal, fiindca sunt ferm convins ca dumneavoastra cunoasteti ca Romania este intr-un acord de deficit excesiv, dupa ce o anumita guvernare si un anumit prim-ministru, de altfel, filozof, a adus Romania la un deficit de 9,2%. Si suntem singurul stat european care suntem sub un acord cu Comisia European in ceea ce priveste descresterea deficitului catre 3%, conform acordului de la Maastricht. Exista o flexibilitate in acest moment, in urma argumentelor aduse, de a veni cu un nou plan in ceea ce priveste deficitul Romaniei.

Reporter:

Pana unde va merge aceasta flexibilitate?

Marcel Ciolacu:

In urma reformelor pe care le implementam in tara, Comisia va propune Consiliului aceasta noua renegociere. Acesta este calendarul. Astazi, nimeni nu poate sa spuna in mod direct Romaniei, dar am gasit o flexibilitate si o intelegere a contextului intreg. Noi nu vorbim numai de cifre. Atat presedinta Comisiei, cat si presedintele Consiliului, si presedinta Parlamentului, toti sunt oameni politici, la fel ca si mine. Deci, se muta lucrurile in zona tehnica pentru a gasi solutiile cele mai bune.

Reporter:

Cand am putea sa vedem o decizie a Consiliului cu privire la majorarea deficitului pe care Romania si l-a asumat?

Marcel Ciolacu:

Categoric, pana la sfarsitul anului. Dupa cum bine stiti, Romania este reprezentata la Consiliu de catre presedintele Romaniei. De aceea, inainte de aceasta deplasare, am si avut o discutie telefonica cu presedintele Romaniei, lucru care mi se pare normal.

Reporter:

In urma discutiilor de astazi s-a vorbit despre aceasta flexibilitate pana unde poate merge ca procent?

Marcel Ciolacu:

Este o regula de baza. Anul trecut ne-am incadrat intr-un deficit de 6,2%. Romania nu poate veni anul acesta cu un deficit mai mare de 6,2%. Si nu poate veni cu un deficit micsorat mai putin de 0,5%. Ne mentinem ceea ce ne-am asumat politic cu totii: ca bugetul de aparare sa ramana in acest an 2,5%.

Reporter:

V-as intreba cat reprezinta din deficit acel ajutor pe care Romania l-a dat Ucrainei si Republicii Moldova? Si v-as intreba daca exista un acord, simtiti ca exista un acord dupa discutiile de azi pentru a fi eliminate acestea?

Marcel Ciolacu:

Dupa estimarile facute de catre Romania, cu care echipele tehnice vor veni la Comisie, saptamana viitoare, depasesc 3,5%. Pe estimarile facute de catre Comisie se incadreaza in jur de 1,5%. Asta neintroducand noua asumare a Romaniei,  de a creste bugetul pentru aparare de la 2% la 2,5%.

Reporter:

Domnule prim-ministru, stim ca ati spus ca e nevoie de aceste modificari fiscale, tocmai pentru a aduce mai multi bani la buget. Punctual, Comisia v-a cerut sa eliminati facilitatile acum?

Marcel Ciolacu:

A fost o discutie, repet, pe principii. Principiul de baza de la care am plecat a fost ca eu sub nicio forma nu sunt de acord cu cresterea TVA-ului. Aici normal ca s-au cautat alte solutii. Acolo unde Comisia a depistat ca exista anumite probleme de necompetitivitate corecta in abordarile comerciale. Nu vorbim de introducere de noi taxe, nu vorbim de austeritate, vorbim de reduceri de cheltuieli din sistemul bugetar, ceea ce mi se pare total corect. Dorim sa ridicam nivelul de lupta cu evaziunea fiscala. Am ajuns la 160 de miliarde in Romania, estimare pe evaziune fiscala. De exemplu, numai la TVA este in jur de 20 de miliarde. Si vorbim de scoaterea unor exceptii din Codul Fiscal.

Nu scad salariile

Reporter:

Care ar fi acelea?

Marcel Ciolacu:

Nu vorbim in zona bugetara de scaderi de salarii. N-a vorbit nimeni niciodata, cu adevarat. Dar nu poti sa fii un bugetar de lux si sa primesti si norme de hrana sau tichete de vacanta. Vorbim de o echitate sociala. Nu pot sa vin sa maresc TVA-ul, care se mareste si pentru cel cu veniturile foarte mici si cu o impozitare mare a muncii si acelasi suport. Nu poti sa cresti nivelul de trai in acelasi mod sau sa-l scazi in acelasi mod.

Reporter:

Da, dar in ceea ce priveste restul facilitatilor fiscale...

Marcel Ciolacu:

Exista. Fiecare categorie se va analiza si se va discuta, iar pe acea lege, repet, voi veni in Parlament sa-mi asum raspunderea.

Reporter:

Din calculele pe care le aveti pana acum, cat ar veni la buget in plus, astfel incat. . . ?

Marcel Ciolacu:

Suficient.

Reporter:

Ne puteti da o cifra?

Marcel Ciolacu:

Suficient cat sa ne incadram in viitorul deficit asumat si suficient cat sa avem perspectiva pentru anul 2025 de a indeplini tinta de 3%.

Reporter:

Domnule premier, mai poate ramane in discutie majorarea pensiilor de la 1 ianuarie sau chiar majorarile salariale care au fost. . .?

Marcel Ciolacu:

Este foarte posibil sa venim cu o lege a pensiilor pana la sfarsitul anului.

Reporter:

Cum va arata noua lege a pensiilor? S-a vorbit in spatiul. . .

Marcel Ciolacu:

In primul rand, solicitarea Comisiei este de a inchide cat mai mult din inechitatile din interiorul legii pensiilor. Niciodata Comisia nu ne-a cerut sa marim pensiile celor care au la pensie mai mult decat au avut in activitate.

Reporter:

Asta inseamna ca ar putea sa creasca doar pensiile mici, pensia minima, de exemplu, sa vedem o majorare doar acolo?

Marcel Ciolacu:

Pensiile mici vor creste cu certitudine.

Reporter:

Dar cele medii, de exemplu...?

Marcel Ciolacu:

Va exista totusi o abordare diferentiata, in functie de venit. Este normal sa se intample acest lucru. Nu i se ia nimanui niciun drept. Este normal sa ne invatam lectia - cand s-au taiat pensiile si salariile in Romania, lucru care a dus la un dezechilibru macroeconomi - si sa venim cu alta abordare.

Reporter:

Ati spus ca TVA-ul nu va creste peste 19% in schimb, pentru alte produse sau alte operatiuni care pot fi facute, va rog sa ma lasati....

Marcel Ciolacu:

Se va modifica pentru alimente...

Reporter:

In interiorul TVA-ului veti aborda o anumita politica, nu ma refer la alimente si daca luati in calcul unul dintre scenariile oferite de Banca Mondiala?

Marcel Ciolacu:

Sunt doua lucruri importante: faptul ca nu se mareste TVA-ul peste 19% si nu se modifica TVA-ul in ceea ce priveste produsele alimentare si medicamente. Sunt lucrurile cele mai importante pentru romani. Acum daca la cluburi nu mai este TVA 5%  si este 19%, presupun ca nu este o nenorocire.

Plafonarea preturilor la energie

Reporter:

Comisia Europeana a recomandat, in cazul in care nu reusim sa ne incadram sau sa reducem destul de mult deficitul pentru anul acesta, sa eliminam plafoanele pentru facturile la energie, spunand ca, in acest moment, contextul nu mai face ca acest plafon sa-si mai aiba...

Marcel Ciolacu:

Am plecat de la ideea ca se mentin facilitatile pana cand puterea de cumparare a romanilor incepe sa creasca. Acest lucru se face concomitent si cu scaderea inflatiei. Acum e normal sa vedem care este suportul si cat poate statul sa sustina.

Reporter:

Deci in acest moment exista analiza?

Marcel Ciolacu:

Exista discutii pentru scoaterea unor facilitati. Stiti foarte bine ca multe sunt si din programele europene pe care domnul Caciu le-a prins si in exercitiul financiar viitor.

Reporter:

Care este viziunea Comisiei si la ce acord ati ajuns in privinta modului in care sunt taxate microintreprinderile, de exemplu?

Marcel Ciolacu:

Este una dintre problemele ridicate de catre Comisie si vom vedea, impreuna cu ministrul de finante, la ce concluzie sau ce solutie e cea mai buna.

Reporter:

Pragul de 60.000 euro?

Marcel Ciolacu:

E greu sa dai explicatii cand vezi un rulaj de peste 270 de miliarde si un profit direct de aproape 15 miliarde de euro, impozitate cu 1%, dupa ce ai avut de alte 20% deduceri. E un pic cam mult si cu o rentabilitate de peste 50%.

Modificarea PNRR

Reporter:

In ceea ce priveste modificarea PNRR, ati depus aceste...?

Marcel Ciolacu:

Urmeaza sa fie depuse dupa ce comisia tehnica va mai avea, saptamana viitoare, o discutie.

Reporter:

Ne puteti spune pana cand a fost prelungit acest termen? Era 31 august, din cate stim.

Marcel Ciolacu:

Cu cat depunem mai repede, cu atat se ia in analiza cererea de plata numarul trei. Romania nu mai poate sa depuna, dar nu numai in Romania, ci toate statele. Sunt foarte multe state, cred ca 60% dintre ele, care n-au depus nici cererea de plata numarul doi. Este adevarat ca Romania este unul de statele care are cele mai multe reforme trecute in PNRR. Noi nu avem modificari de reforme, ca sa fim ingraditi de un termen. In schimb, pana la sfarsitul lunii octombrie, Comisia doreste sa inchida negocierile in ceea ce priveste PNRR-ul si normal ca si noi dorim sa depunem intreg pachetul: negocierea PNRR-ului, cererea de plata numarul trei, cat si REPowerEU.

Reporter:

La sfarsitul lui octombrie veti depune aceasta cerere de plata numarul trei?

Marcel Ciolacu:

Sunt ferm convins ca vom depune mult mai devreme toata aceasta renegociere.

Reporter:

Cand credeti ca veti depune cererea de plata numarul trei?

Marcel Ciolacu:

In termenul util, odata cu aprobarea renegocierii PNRR-ului. Nu se deblocheaza cererea de plata. Noi, la cererea de plata numarul trei, mai avem o singura reforma de indeplinit, respectiv pensiile speciale. Sunt ferm convins ca, in maxim o saptamana, se vor termina si aceste negocieri, de aceea am si venit insotit cu comisia. Va rog!

Reporter:

Pe 31 august era deadline-ul la care noi trebuia, toate tarile trebuia sa depuna aceasta renegociere...

Marcel Ciolacu:

Care aveau negocieri in ceea ce priveste reformele. Romania nu a avut negocieri in ceea ce priveste reformele.

Reporter:

Am inteles. Si exista acum un termen pana la care noi putem sa...

Marcel Ciolacu:

Tocmai ce am raspuns. Ei, pana la sfarsitul lunii octombrie, vor sa inchida aceasta renegociere, astfel incat, pe urma, sa deblocheze ...unele state la cererea de plata doi, altele la cererea de plata numarul trei. Sunt doua state-, Spania si Grecia -  care sunt deja la cererea de plata numarul patru, pe care nici ei nu pot sa o depuna pana nu inchid renegocierea si REPowerEU.

 

 

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani