Grid star
eveniment

UE BAGA BANI IN ROMANIA – Cifrele oficiale privind suma totala neta primita de tara noastra din momentul aderarii. Cum au fost folosite fondurile europene

Din 2007, momentul aderarii la Uniunea Europeana, si pana in prezent, suma totala neta primita de Romania se ridica la 56 de miliarde euro.

Potrivit ministerului Investitiilor, dintre acestea, Fondurile Europene Structurale si de Investitii (FESI) si Fondul de ajutor european pentru cele mai defavorizate persoane (FEAD) au adus 44,6 miliarde de euro. Mai exact, 16,9 miliarde reprezinta platile aferente perioadei de programare 2007 – 2013, 27 miliarde de euro sunt sumele platite prin programele perioadei 2014 – 2021 si 716 milioane de euro prefinantari pentru 2021 – 2027. De asemenea, prin Planul National de Redresare si Rezilienta, Romania a primit pana acum 6,35 miliarde de euro prin cele doua componente de asistenta financiara rambursabila si nerambursabila.

76%, rata de absorbtie

Pentru perioada 2014 – 2020, rata de absorbtie a fondurilor este in acest moment de 76% din totalul alocat Romaniei, prin programele operationale aferente acestei perioadei fiind realizate investitii in sectoare esentiale precum mediul de afaceri, transporturi, sanatate, educatie, infrastructura de apa si apa uzata, dar si incluziunea sociala a persoanelor dezavantajate.

Astfel, prin fondurile europene aferente perioadei 2014 – 2020, peste 94.000 de companii din Romania au fost sprijinite sa devina mai productive prin investitii in retehnologizare, automatizare, cresterea eficientei energetice, formarea angajatilor. De asemenea, noi IMM-uri au luat nastere datorita banilor europeni:

• Programul Operational Competitivitate: 73.840 companii sprijinite;

• Programul Operational Regional: 3314 companii sprijinite;

• Programul Operational Infrastructura Mare: 288 companii sprijinite;

• Programul Operational Capital Uman: 16.655 companii sprijinite.

Prin Programul Operational Regional si prin Programul Operational Infrastructura Mare s-au realizat investitii in construirea sau modernizarea a 1.149 km de drumuri, au fost modernizate 14 aeroporturi si au fost renovate sau modernizate 170 km de cai ferate.

Acces la apa

2 milioane de romani beneficiaza de acces la reteaua de apa la standarde conforme si 3,4 milioane beneficiaza de acces la reteaua de apa uzata, prin investitiile in extinderea si reabilitarea retelei de distributie a apei (1.066 km) si a retelei de apa uzata (1.019 km) finantate prin POIM.

In domeniul sanatatii, prin Programul Operational Regional au fost reabilitate, modernizate si dotate 205 unitati medicale, iar prin POIM a fost alocat un buget de peste 800 de milioane de euro prin care s-au efectuat investitii pentru dotarea unitatilor sanitare publice cu echipamente si aparatura medicala, dispozitive medicale si de protectie medicala, echipamente pentru transport specializat, echipamente pentru decontaminare si suport triaj necesare pentru tratamentul pacientilor cu infectie COVID – 19 si pentru gestionarea situatiei de urgenta provocata de criza COVID – 19 la nivelul unitatilor sanitare publice. De asemenea, s-au efectuat investitii pentru structurile care utilizeaza fluide medicale pentru desfasurarea actului medical terapeutic.

Mancare pentru romanii cu bani putini

Prin Programul Operational Capital Uman, peste 540.000 de copii si 30.000 de tineri si adulti au beneficiat de sprijin pentru a participa la programe de educatie. Prin Programul Operational Competitivitate, 230.000 de elevi si studenti au beneficiat de echipamente IT si 12.662 clase si laboratoare au avut acces la echipamentele de ultima generatie necesare procesului educational.

Fondurile europene din perioada 2014 – 2020 au sprijinit romanii vulnerabili, astfel incat peste 2,5 milioane de persoane au acces la carduri pentru alimente si mese calde, 4 milioane primesc sprijin pentru plata facturilor la energie, iar prescolarii si elevii din familiile vulnerabile beneficiaza de tichete pentru haine si rechizite.

Prin cele 16 programe nationale si regionale aferente perioadei 2021 – 2027 vor fi deschise, in cursul acestui an, 490 de apeluri de proiecte in valoare de 36,4 miliarde de euro. De asemenea, prin PNRR vor fi lansate in acest an 44 de apeluri de proiecte, in valoare de 4,27 miliarde de euro.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani