Grid star
eveniment

VENITUL MINIM VITAL, INTRODUS IN ROMANIA? – 300 euro lunar pentru persoanele cu venituri mici

Modelul spaniol ar putea fi aplicat si in Romania. Ne referim la sprijinirea financiara de catre stat a persoanelor cu venituri mici, care au fost afectate de criza. Mai exact, statul ar putea asigura un venit minim vital in valoare de 300 euro.

Deocamdata venitul minim vital este la stadiu de proiect. Fostul premier al Romaniei Victor Ponta (foto), presedintele partidului Pro Romania, a anuntat ca formatiunea pe care o conduce va depune in Parlament o initiativa prin care romanii cu venituri mai mici de 200 de euro vor primi cate 300 de euro lunar.

Intr-o interventie telefonica la Antena 3, din urma cu cateva zile, Ponta a explicat ca de fapt este vorba despre o masura aplicata deja in Spania, acolo unde cetatenii cu venituri de pana in 200 de euro primesc din partea statului 456 de euro lunar. Victor Ponta a precizat ca a inceput deja discutiile cu PSD, USR si UDMR, declarandu-se totusi sceptic in legatura cu faptul ca PNL si presedintele Iohannis vor fi de acord cu ajutorarea romanilor cu cate 300 euro. De asemenea, liderul Pro Romania a explicat ca aceasta masura trebuie luata in conditiile in care preturile la alimente si medicamente au explodat, urmand ca la fel sa se intample si cu pretul gazelor.

Iata explicatiile fostului premier Victor Ponta privind necesitatea introducerii venitului minim vital in Romania:

“Cred ca in Romania, in acest moment, in aceasta perioada de criza si in lunile care urmeaza, vor fi foarte multi oameni sub nivelul minim de supravietuire, pentru ca pensiile nu vor creste, au ramas fara salarii, toate preturile cresc. Ceea ce se intampla cu ratele la banci mi se parte o ticalosie fara margini, pentru ca Parlamentul a dat o lege foarte buna pentru oameni, PNL a blocat-o la Curtea Constitutionala, si pe ordonanta Guvernului ati prezentat foarte bine la ce ajung oamenii. Am profitat de faptul ca in Spania s-a adoptat deja legea privind venitul minim vital, cu o schema destul de simpla: s-a stabilit, in Spania, cine castiga mai putin de 200 euro pe luna, pe cap de membru al familiei, primeste de la stat o diferenta de 456 de euro, pe toata durata in care are acest venit minim. In Romania noi am calculat ca 300 de euro este suficient, si in felul acesta oamenii pot sa treaca peste criza. In momentul in care au un loc de munca mai bine platit, in momentul in care au un alt venit, nu mai primesc acest ajutor. E foarte important sa ii ajutam pe toti cei care in acest moment din cauza crizei nu mai au bani pentru a supravietui.
Am vorbit cu PSD, USR si UDMR, si de principiu vor sustine. PNL se opune, dar nu stii de fapt de ce se opun, desi e de datoria lor sa aiba grija, alaturi de noi, de aceasta categorie de oameni extrem de afectata. Preturile au explodat la alimente, de la 1 iulie se liberalizeaza pretul la gaze, medicamentele nu mai vorbesc... Practic, netaindu-le ceva la oameni direct, dar neadaugand nimic la aceste venituri, din cauza cresterii preturilor vom avea cel putin un milion de romani care nu au la propriu din ce sa traiasca. Si aici ii includ si pe cei veniti din diaspora, care nu au niciun venit, nu au niciun loc de munca. Pentru toti acestia, exact pe modelul spaniol, noi depunem proiectul de lege, sunt convins ca va trece prin Parlament, cred ca toate partidele cu exceptia PNL il vor vota. Sigur, va ataca domnul Iohannis la Curtea Constitutionala, dar nu e nimic neconstitutional si vom reusi ca pana la 1 septembrie sa il punem in practica”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani