Grid star
criptomonede

VERDICT DUR AL SEFULUI BANCII CENTRALE EUROPENE PRIVIND VIITORUL BITCOIN – Stabilizarea actuala la 17.000 dolari este "ultima gura de oxigen indusa artificial inainte de drumul catre irelevanta”

Piata cripto debuteaza stagnant la inceputul lunii decembrie, trend indus de stabilizarea Bitcoin (BTC) la circa 17.000 dolari dupa dezastrul adus de falimentul FTX in intreaga industrie cripto. Volumul de tranzactionare este, in continuare, in scadere, iar capitalizarea de piata a BTC este inca sub 330 de miliarde de dolari, in timp ce dominatia sa asupra altcoins este de 38,3%. Insa aceasta aparenta liniste din primele zile ale lunii sarbatorilor de iarna este doar inceputul sfarsitului pentru cea mai puternica criptomoneda, potrivit unui comentariu semnat de seful Bancii Centrale Europene (BCE), Ulrich Bindseil.

Gilda Popa

Este un week-end "destul de plictisitor” in ceea ce priveste evolutiile preturilor din piata cripto, comenteaza jurnalistii de la CryptoPotato, iar BTC pare a se fi stabilizat in jurul valorii de 17.000 dolari in ultimele zile, dupa ce luni a inceput cu o scadere a pretului spre 16.000 dolari. "Taurii” au interceptat miscarea si nu au permis alte scaderi, plusand pentru mentinerea pragului de 17.000 dolari.

Mai multa volatilitate era de asteptat la mijlocul saptamanii, noteaza analistii citati de CryptoPotato, cand presedintele FED, Jerome Powell, a anuntat cea mai recenta majorare a ratei dobanzii, precum si raportul privind locurile de munca si somajul din SUA, care a aparut vineri, 2 decembrie.

Insa ambele evenimente au ramas fara ecou in piata cripto, care nu a reactionat cu fluctuatii semnificative de pret, spre deosebire de situatiile similare anterioare. Majoritatea altcoins au stagnat similar cu BTC in week-end.

Ethereum a pierdut aproximativ 1% din valoare in ultimele 24 de ore si a scazut la 1.250 dolari. Binance Coin, Ripple, Cardano, Polygon, Polkadot, Shiba Inu, Litecoin si OKB sunt aproape toate la aceleasi niveluri ca si vineri, 2 decembrie.

Dogecoin este singura exceptie in ce priveste criptomonedele cu capitalizare mai mare, cu o crestere de circa 4% in raport cu valorile inregistrate vineri.

Seful BCE, previziuni sumbre pentru viitorul Bitcoin

Cea mai recenta critica la adresa Bitcoin a venit din partea conducerii de varf a Bancii Centrale Europene (BCE).

In postarea pe blogul BCE, directorul general al BCE, Ulrich Bindseil, si analistul Jürgen Schaff, au sustinut ca cea mai mare criptomoneda din lume "nu a fost niciodata folosita intr-o masura semnificativa pentru tranzactii legale din lumea reala”.

Reprezentantii BCE au criticat "designul conceptual si deficientele tehnologice ale Bitcoin care il fac indoielnic ca mijloc de plata”.

"Valoarea Bitcoin a atins un varf de 69.000 USD in noiembrie 2021, inainte de a scadea la 17.000 USD pana la mijlocul lunii iunie 2022. De atunci, valoarea a fluctuat in jurul valorii de 20.000 USD. Pentru sustinatorii bitcoin, stabilizarea aparenta semnaleaza o gura de oxigen in drum spre noi culmi. Mai probabil, totusi, este o ultima gura de oxigen indusa artificial inainte de drumul catre irelevanta - si acest lucru era deja previzibil inainte ca FTX sa se prabuseasca si sa trimita pretul bitcoin cu mult sub 16.000 USD”, se arata in articolul semnat de Ulrich Bindseil si Jürgen Schaff.

Cei doi au afirmat, totodata, ca valoarea Bitcoin este "probabil sa fie indusa artificial”, adaugand ca activul cripto se afla pe „drumul spre irelevanta”.

In articolul citat nu se mentioneaza nicio analiza obiectiva specifica de natura sa sugereze modul in care oficialii BCE au ajuns la concluzia ca evaluarea de piata a Bitcoin se bazeaza pe pura "speculatie”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani