Grid star
criptomonede

BITCOIN SE "RACORDEAZA” LA ENERGIA NUCLEARA – Minerii cripto admit ca au incheiat parteneriate cu mai multe centrale nucleare

Scandalurile cu privire la "amprenta de carbon” aferenta consumului urias de energie a companiilor care mineaza Bitcoin au impins actorii din industria cripto sa se orienteze din ce in ce mai puternic spre energia nucleara. Mai multi mineri cripto au dezvaluit ca au deja parteneriate cu proprietarii de centrale nucleare care se lupta, la randul lor, cu concurenta acerba cu furnizorii de energie mai ieftina, scrie Business Standard.

Pe fondul unei dezbateri aprinse cu privire la introducerea unei taxe de mediu pentru Bitcoin, doua companii spun ca au un raspuns cu privire la atenuarea unora dintre efectele negative ale minerutului asupra mediului: energia nucleara.

Oklo Inc. a declarat ca a incheiat un parteneriat cu Compass Mining pentru a introduce energia rezultata din fisiunea nucleara in procesul de minare a Bitcoin. Este un efort, spun companiile, de a reduce emisiile generate de consumul de energie din combustibili fosili utilizata pentru minarea Bitcoin si de a diversifica sursele de energie folosite de mineri.

Peste 150 de megawatti din energie nucleara pentru minarea Bitcoin

"Bitcoin este o oportunitate imensa pentru stimularea utilizarii energie curata, in special pentru dezvoltarea sistemelelor de noua generatie”, a declarat directorul executiv al Oklo, Jacob DeWitte, care a fondat compania impreuna cu Caroline Cochran in 2013, relateaza business-standard.com.

Compania Oklo intentioneaza sa construiasca o centrala electrica de fisiune la scara mica, care poate functiona cu combustibil nuclear uzat.

Reprezentantii Oklo, cu sediul in Sunnyvale, California, au declarat ca reactoarele avansate de fisiune vor putea incepe sa furnizeze energie curata in curand, potrivit unui comunicat. Acesta intentioneaza sa furnizeze Compass Mining cel putin 150 de megawatti de energie curata in prima faza a parteneriatului de 20 de ani. Termenii parteneriatului nu au fost dezvaluiti.

Minerii de Bitcoin, luati in vizor pentru amprenta mediu considerabila

Parteneriatele cu centralele nucleare au potentialul de a rezolva problemele cheie cu care se confrunta fiecare industrie, spun managerii si analisti: minerii bitcoin infometati de energie electrica doresc energie stabila si fara carbon, in timp ce centralele nucleare care se confrunta cu concurenta din surse de energie mai ieftine si au nevoie de clienti noi.

"Vulnerabilitatile unei industrii (n.r. este vorba despre industria mineritului cripto si cea nucleara) sunt punctele tari ale celeilalte industrii”, a spus Sean Lawrie, partener la firma de consultanta ScottMadden.

Talen Energy este o alta centrala nucleara care a intrat intr-o asociere cu compania miniera bitcoin TeraWulf, care a inceput dezvoltarea terenurilor pentru o instalatie miniera de marimea a patru terenuri de fotbal de langa reactoarele Talen Energy din Pennsylvania, potrivit fnlondon.com.

In acelasi timp, generatorul nuclear Energy Harbor va furniza energie unui centru de exploatare standard de energie din Ohio incepand din decembrie.

"Construim o facilitate adiacenta centralei nucleare existente”, a declarat presedintele Talen Energy, Alex Hernandez, care conduce filiala care dezvolta parteneriatul cu proiectul minier langa statia electrica cu aburi Susquehanna.

Minarea Bitcoin este un proces care consuma multa energie, deoarece minerii trebuie sa rezolve puzzle-uri matematice care devin din ce in ce mai complexe, ceea ce inseamna ca necesita mai multa putere de calcul - si electricitate, potrivit wsj.com.

Minarea in urma cu un deceniu necesita doar o persoana cu un PC, dar cresterea preturilor bitcoin si complexitatea din ce in ce mai mare a retelei au creat o competitie dura intre mineri, iar modul de a creste sansele de a rezolva puzzle-ul pentru a extrage Bitcoin este de a pune in functiune mai multe computere.

Industria nucleara intra in criza in SUA

Cresterea vastelor operatiuni miniere de Bitcoin a alimentat criticile ecologistilor si ale altor persoane care sustin ca utilizarea crescanda a energiei electrice din combustibili fosili pentru criptomonede ar putea risipi resurse si inrautati schimbarile climatice. Un tweet din partea directorului executiv al Tesla, Elon Musk, care isi exprima ingrijorarea cu privire la impactul asupra mediului al operatiunilor miniere, a cauzat pe scurt prabusirea pretului bitcoin in luna mai a acestui an.

Pe de alta parte, numeroase centrale nucleare au fost inchise in SUA in ultimii ani, inclusiv instalatia Indian Point din afara orasului New York, detinuta anterior de Entergy. In acest context, energia nucleara scade din mixul de energie electrica din SUA in urmatorii ani, potrivit Administratiei pentru informatii energetice.

In iunie 2021, comania Exelon a declarat ca va inchide doua dintre cele trei centrale nucleare din Illinois care nu au reusit sa-si vanda energia electrica in timpul celei mai recente licitatii angro de energie electrica pentru PJM Interconnection, care opereaza o piata care deserveste 13 state si Washington DC. Acest lucru i-a determinat pe parlamentarii statului sa aprobe un ajutor de stat in aceasta luna pentru a mentine uzinele in functiune.

Fabrica Talque din Susquehanna reusit sa vanda, de asemenea, mai putini megawati, la aceeasi licitatie decat la cea precedenta din 2018. Perspectivele filialei Talen, Talen Energy Supply, au fost revizuite la negativ de Fitch Ratings si Moody’s Investors Service, din acelasi motiv.

Desi sunt de asteptat mai multe parteneriate intre furnizorii de energie nucleara si minerii Bitcoin, este putin probabil ca acestea sa fie suficient de ample sau sa se intample suficient de repede pentru a salva centralele nucleare care se confrunta cu riscul de a fi inchise, a declarat Bill Dugan, director la Customized Energy Solutions, o firma de consultanta energetica pentru business-standard.com.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani