Grid star
criptomonede

VERDICT FINAL IN PROCESUL FTX – Sam Bankman-Fried este vinovat pentru toate cele sapte capete de acuzare, au decis juratii americani. Fostul miliardar cripto risca 110 ani de inchisoare

Sam Bankman-Fried (SBF) a fost gasit vinovat, joi 2 noiembrie 2023, de un juriu din New York pentru toate cele sapte capete de acuzare, intre care frauda, conspiratie criminala si spalare de bani, dupa un proces rasunator de cinci saptamani, anunta BBC. "SBF” risca in total pana la 110 ani de inchisoare. Sentinta sa urmeaza sa fie pronuntata la o data ulterioara.

Acesta a fost acuzat de frauda, dupa ce aproximativ 8 miliarde de dolari din depunerile clientilor s-au "evaporat”, anul trecut, din bilantul bursei cript FTX (click aici pentru a citi).

Gilda Popa

Dupa circa cinci ore de deliberare, juriul l-a gasit vinovat de utilizarea, fara stirea lor, a fondurilor depuse de clientii platformei sale de schimb de criptomonede FTX, care a dat faliment in noiembrie 2022. Banii au alimentat tranzactiile si investitiile riscante ale companiei sale de investitii, Alameda Research, ale carei imprumuturi de la platforma au ajuns pana la aproximativ 14 miliarde de dolari.

"Sam Bankman-Fried a comis una dintre cele mai mari fraude financiare din istoria SUA. O schema de mai multe miliarde de dolari menita sa il faca regele criptomonedelor ”, a declarat Damian Williams, procuror federal din Manhattan, dupa citirea verdictului.

S-au analizat milioane de documente

Procuratura a consultat milioane de documente, multe dintre ele acuzatoare, folosindu-se si de marturia a trei dintre fostii sai apropiati, inclusiv a fostei sale iubite, Caroline Elison, fosta sefa a Alameda Research. Cu totii au sustinut ca au actionat sub conducerea fostului lor sef, care se afla la carma tuturor deciziilor-cheie care i-au permis sa delapideze banii clientilor si sa-si asume riscuri nebanuite.

"Cine detinea controlul? Aceasta este intrebarea. A fost o singura persoana: acuzatul”, a declarat procurorul general adjunct Nicolas Roos.

Sam Bankman-Fried a incercat, de asemenea, sa-si acuze fostii colegi de incompetenta si de faptul ca l-au avertizat prea tarziu sau prea putin in legatura cu situatia financiara a Alameda.

"Respectam decizia juriului, dar suntem foarte dezamagiti de rezultat. Bankman-Fried sustine ca este nevinovat si va continua sa conteste acuzațiile”, a declarat avocatul lui SBF, Mark Cohen. 

*Cititi aici mai multe despre proces

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani