Grid star
eveniment

VESTI PROASTE PENTRU CEI CARE VOR SA-SI FACA O CASA – S-a anuntat cresterea preturilor in constructii. Ce se intampla in alte domenii (Document)

Managerii anunta cresterea preturilor in cadrul unei “anchete de conjunctura” a Institutului National de Statistica. Marirea va avea loc in industria prelucratoare, constructii si comertul cu amanuntul.

Alte previziuni: crestere a activitatii in constructii si in comertul cu amanuntul si relativa stabilitate a numarului de salariati in industria prelucratoare si in servicii.

Industrie prelucratoare

In cadrul anchetei de conjunctura din luna mai 2023, managerii din industria prelucratoare preconizeaza pentru urmatoarele trei luni, crestere moderata a volumului productiei (sold conjunctural +7%). Referitor la numarul de salariati se estimeaza relativa stabilitate, soldul conjunctural fiind de +2% . Pentru preturile produselor industriale se prognozeaza crestere in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +16%).

Constructii

Potrivit estimarilor, in constructii se va inregistra pentru urmatoarele trei luni crestere a volumului productiei (sold conjunctural +28%). Managerii estimeaza crestere moderata a numarului de salariati (sold conjunctural +12%). In ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii, se preconizeaza crestere a acestora (sold conjunctural +34 %).

Comertul cu amanuntul

In ceea ce priveste comertul cu amanuntul, managerii au estimat pentru urmatoarele trei luni tendinta de crestere a activitatii economice (sold conjunctural +20%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de marfuri de catre unitatile comerciale va inregistra crestere moderata (sold conjunctural +11%). Angajatorii prognozeaza pentru urmatoarele trei luni crestere moderata a numarului de salariati (sold conjunctural +12%). Managerii societatilor comerciale estimeaza crestere a preturilor de vanzare cu amanuntul (sold conjunctural +24%).

Servicii

Conform estimarilor din luna mai 2023, cererea de servicii (cifra de afaceri) va inregistra crestere moderata in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +10%). Se estimeaza relativa stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural +3%). Conform opiniei managerilor, preturile de vanzare sau de facturare ale prestatiilor vor avea tendinta de crestere moderata (sold conjunctural +10%).

*Cititi aici datele INS

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani