Grid star
banci

VESTI PROASTE PENTRU ROMANII CU CREDITE IN LEI: ROBORUL SE APROPIE DE 6% - Cotatia anuntata de BNR

Vesti din ce in ce mai proaste pentru romani care au rate la banca. Indicele ROBOR la trei luni folosit pentru calcularea dobanzilor variabile la creditele in lei contractate inainte de luna mai 2019 continua sa creasca, iar miercuri, 18 mai 2022, Banca Nationala a Romaniei a anuntat cotatia: 5,57%.

Marti, indicele era cotat la 5,53%, iar luni la 5,52%. ROBOR este un indicator foarte important, de referinta pentru calculul dobanzilor creditelor luate in lei, iar cu ajutorul acestuia se stabilesc dobanzile la ratele pe care va trebui sa le platim in fiecare luna.

Dobanda cheie, majorata

Banca Nationala a Romaniei a decis marti, 10 mai 2022, majorarea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 3,75 la suta pe an, de la 3,00 la suta pe an, incepand cu data de 11 mai 2022.
Astfel, Consiliul de administratie al BNR a hotarat:
-majorarea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 3,75 la suta pe an, de la 3,00 la suta pe an, incepand cu data de 11 mai 2022;
-majorarea ratei dobanzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 4,75 la suta pe an, de la 4,00 la suta pe an si cresterea ratei dobanzii la facilitatea de depozit la 2,75 la suta, de la 2,00 la suta pe an, incepand cu data de 11 mai 2022;
-pastrarea controlului ferm asupra lichiditatii de pe piata monetara;
mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si in valuta ale institutiilor de credit.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani