Grid star
eveniment

VOT FINAL PE REDEVENTE – Parlamentul a adoptat proiectul pentru modificarea Legii minelor. Iata cum se vor imparti banii (Document)

Camera Deputatilor a votat marti, 19 martie 2024, in calitate de for decizional, proiectul de lege pentru modificarea art.45/1 alin.(2) din Legea minelor 85/2003 care prevede plata redeventelor pentru apele minerale terapeutice. Legea urmeaza sa ajunga la presedintele Klaus Iohannis (foto) pentru a fi promulgata. In prezent, legea reglementeaza cum se impart banii din redevente doar pentru apele minerale naturale carbogazoase sau necarbogazoase.

Legislatia in vigoare (Ordonanta de urgenta 57/2019 privind Codul administrativ si Legea 85/2003 a minelor) prevede faptul ca veniturile obtinute sub forma de redeventa miniera datorata de titularul licentei sau permisului de exploatare a resurselor de suprafata si a apelor minerale carbogazoase si necarbogazoase se impart intre bugetul de stat si bugetele localitatilor, respectiv ale judetelor unde se desfasoara activitatea de exploatare, arata initiatorii proiectului de lege. Adoptarea acestei reguli a fost fundamentata pe principiul distribuirii echitabile a rezultatelor economice obtinute in urma valorificarii bogatiilor naturale, rezultate de care trebuie sa beneficieze atat comunitatea locala, cat si intreaga populatie a tarii: “La nivelul autoritatilor locale, sumele vor putea fi utilizate pentru repararea eventualelor pagube produse de exploatari, indeosebi la infrastructura de transport, dar si pentru finantarea unor obiective care conduc la cresterea nivelului de trai al populatiei prin furnizarea de servicii publice necesare (de la educatie si sanatate pana la salubrizare si iluminat stradal), executia de investitii in infrastructura edilitara”. 

Schimbare in lege

Conform expunerii de motive a initiativei legislative, in aceeasi categorie cu resursele de ape minerale se incadreaza si apele minerale terapeutice. Exploatarea acestora se realizeaza in cadrul statiunilor balneare si balneoclimaterice in scopul prevenirii, tratarii sau ameliorarii a numeroase afectiuni la toate grupele de varsta. In conditiile in care turismul de sanatate in general, iar cel balnear indeosebi, a avut de suferit in ultimele decenii, valorificarea potentialului de atragere a turistilor dornici sa se bucure de beneficiile terapeutice ale apelor este imperativa. Motiv pentru care Parlamentul a votat ca autoritatile locale si judetene sa incaseze 80% si din redeventele pe exploatarea apelor minerale terapeutice.

Impartirea banilor

Astfel, redeventa miniera obtinuta prin concesionare, din activitati de exploatare a resurselor la suprafata, a apelor minerale naturale carbogazoase sau necarbogazoase, a apelor minerale terapeutice si a apelor termominerale se constituie venit dupa cum urmeaza:

a) 35% la bugetul local al judetului pe teritortul caruia exista activitatea de exploatare;

b) 45% la bugetul local al comunei, al orasului sau al municipiului, dupa caz, pe teritoriul careia/caruia exista activitate de exploatare;

c) 20% la bugetul de stat.
 

>>Forma adoptata de Senat a proiectului de lege pentru modificarea art.45/1 alin.(2) din Legea minelor 85/2003 

>>Expunerea de motive a proiectului de lege pentru modificarea art.45/1 alin.(2) din Legea minelor 85/2003  

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani