Grid star
eveniment

VOUCHERELE SOCIALE – Au fost emise cardurile. Cand ajung la beneficiari

Ministerul Investitiilor anunta ca pana miercuri, 27 iulie, au fost emise toate cele 2,5 milioane de carduri pe care se incarca ajutorul de 250 de lei pentru alimente si mese calde. Potrivit institutiei, pana la sfarsitul acestei saptamani, se preconizeaza ca Posta Romana va finaliza procesul de distribuire
 
Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene precizeaza ca a fost finalizata emiterea cardurilor pe care sunt incarcate voucherele sociale in valoare de 250 de lei, care se acorda o data la doua luni, pana in luna decembrie, prin programul "Sprijin pentru Romania”.

 
"Este un moment de referinta pentru acest program. Printr-o mobilizare exemplara din partea tuturor partilor implicate, reusim sa trecem peste cea mai grea parte a acestui proces, mai exact emiterea si distribuirea celor 2,5 milioane de carduri. Sunt bucuros ca am depasit toate dificultatile, pentru a operationaliza aceasta masura prin care acordam 1.000 de lei in patru transe pentru alimente si mese calde. Cel mai important aspect este urmatorul: Toti beneficarii eligibili vor primi cardurile, personal, ma asigur ca se efectueaza toate verificarile in acest sens. In final, salut buna colaborare cu Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale, Posta Romana si emitentii de carduri, fiecare avand un rol vital pentru sprijinirea romanilor aflati in nevoie”, a declarat ministrul Marcel Bolos.

Distribuirea cardurilor

 Potrivit ministerului Investitiilor, pana la 31 iulie se preconizeaza ca Posta Romana va distribui toate cardurile. „O posibila exceptie poate surveni in cazul persoanelor care nu sunt gasite la domiciliu sau care nu au raspuns avizarii reprezentantilor Postei, insa nu exista riscul ca vreunul dintre beneficiarii eligibili sa nu primeasca acest sprijin.

 Cum trebuie sa procedeze cei care au indoieli in privinta eligibilitatii

"Daca sunt persoane care nu sunt sigure ca se afla pe lista beneficarilor eligibili, mentionam ca intrebarile referitoare la acest aspect trebuie adresate Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale. Cat despre informatiile referitoare la cardurile care nu au putut fi livrate, acestea pot fi solicitate Postei Romane.

 Reamintim ca mecanismul de distribuire a cardurilor prevede trei etape:

1) productia cardurilor de catre unitatile emitente (imprimarea datelor beneficiarilor si inserarea CIP-ului), 2) implicuirea si distribuirea la nivel national de catre Posta Romana si
3) incarcarea valorica a cardurilor pe masura ce acestea intra in posesia beneficiarilor. Listele cu beneficiari sunt stabilite de Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale (MMSS), iar de implicuirea si livrarea cardurilor se realizeaza de catre angajatii Postei Romane.

 Cine primeste voucherele sociale:

a) Pensionarii din sistemul public de pensii, pensionarii aflati in evidenta caselor de pensii sectoriale si beneficiarii de drepturi prevazute de legi cu caracter special, platite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale caror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;
b) Persoanele incadrate in grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale caror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;
c) Familiile cu cel putin 2 copii in intretinere, ale caror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;
d) Familiile monoparentale ale caror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;
e) Familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social in conditiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificarile si completarile ulterioare;
f) Persoanele fara adapost, asa cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale in vigoare.

 Raspunsuri pentru cele mai frecvente intrebari adresate de catre beneficiari

Voucherele in valoare de 250 de lei se incarca o data la doua luni, pana la finalul anului, iar aceste sume sunt valabile 12 luni de la data incarcarii lor. Astfel, daca transa IV este incarcata in decembrie 2022, ea poate fi utilizata pana in decembrie 2023.
 
Atunci cand sunt distribuite, cardurile sunt insotite de scrisori care contin instructiuni de utilizare (inclusiv codul PIN), detalii despre magazinele unde se pot utiliza cardurile si un numar de telefon pentru cazurile in sunt probleme.
 
Cardurile pot fi folosite doar de catre beneficiari. In cazuri exceptionale, in care beneficiarul nu se poate deplasa la operatorii economici pentru a utiliza ajutorul, atunci poate incredinta tichetele unei persoane apropiate, dar doar impreuna cu actul de identitate.
 
Pentru a putea afla soldul curent / suma disponibila pe card si pentru alte informatii beneficiarii sunt rugati sa apeleze Serviciul Clienti al emitentului”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani