Grid star
eveniment

VULNERABILITATILE ROMANIEI – Comisia Europeana: rata ridicata a inflatiei face economia fragila la socuri

Romania se confrunta in continuare cu vulnerabilitati legate de conturile finantelor publice si ale balantei externe, avertizeaza Comisia Europeana. Executivul comunitar arata ca in pofida unor imbunatatiri, deficitele publice si de cont curent mari, precum si rata ridicata a inflatiei (care sunt peste nivelurile dinaintea pandemiei) fac economia potential vulnerabila la socuri. 

CE precizeaza, conform tvrinfo, ca s-au inregistrat unele progrese in reducerea deficitului de cont curent in 2023, in principal in urma inaspririi politicii monetare si a consumului privat mai slab. Cu toate acestea, in conditiile in care politicile raman neschimbate, riscurile legate de pozitia externa ar urma sa ramana ridicate in urmatorii ani.

Comisia apreciaza ca o cauza majora a deficitului de cont curent ridicat il reprezinta deficit fiscal subiacent mare, care nu a fost suficient corectat in ultimii ani. Conform politicilor actuale, persistenta deficitelor guvernamentale ridicate ar putea spori datoria externa si ar face Romania mult mai dependenta de sursele externe de finantare, lasand-o vulnerabila la schimbarile in increderea investitorilor si la socurile externe. 

Salariile sa fie in linie cu evolutia productivitatii

Conform executivului comunitar, sunt necesare eforturi pentru a mentine competitivitatea costurilor, inclusiv prin mentinerea ajustarilor salariilor in sectorul public si a salariului minim in linie cu evolutia productivitatii. In plus, trebuie sa continue eforturile de accelerare a reformelor structurale necesare, depasirea blocajelor in privinta competitivitatii care nu este legata de costuri si sporirea absorbtiei fondurilor de coeziune si a fondurilor PNRR.

Pana acum, Romania nu s-a confruntat cu dificultati in a-si acoperi nevoile de finantare, arata Comisia. Sectorul bancar este bine capitalizat, lichid si profitabil. Rata de adecvare a capitalului a fost 21,6% in trimestrul trei din 2023, mult peste nivelul minim recomandat si media din UE. Profitabilitatea a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii sapte ani, cu o rentabilitate a capitalului de 18,3% in trimestrul trei din 2023, aproape dubla fata de media UE. 

Rata creditelor neperformante a scazut semnificativ, ajungand la 2,7% in T3 2023. Ponderea imprumuturilor pentru intreprinderi denominate in valuta este insa ridicata, la 45% din total. Ea constitue un risc in eventualitatea unei deprecieri semnificative a cursului de schimb, dar este compensata de nivelul relativ scazut de indatorare si de profitabilitatea ridicata, sustine executivul comunitar.
 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani