Grid star
eveniment

DECIZIE PENTRU MARIREA SALARIILOR – Senatorii supun la vot proiectul care prevede cresterea remuneratiei profesorilor (Document)

Proiectul de lege care prevede cresterea salariilor cadrelor didactice este programat sa intre la vot in Plenul Senatului marti, 3 octombrie 2023. Initiatorii cer ca salariul profesorului debutant sa fie egal cu salariul mediu pe economie.

In expunerea de motive se arata ca la finalul anului scolar 2022-2023 Romania a trecut prin cea mai severa criza din sistemul educational preuniversitar, iar din cauza amanarilor si a promisiunilor nerespectate privind finantarea sistemului de invatamant si salarizarea personalului didactic, profesorii au declansat cea mai mare greva din ultimii 18 ani.

Se mai precizeaza ca in 2022, ministrii Educatiei, atat Sorin Campeanu, cat si Ligia Deca, au promis in declaratii publice cresterea salariilor cadrelor didactice potrivit principiului „salariul profesorului debutant sa fie cel putin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea intregului personal didactic de predare urmand sa se realizeze in mod progresiv, in raport de functie, studii, vechime si grad didactic.

Diferenta de plata

"Avand in vedere revendicarile legitime ale cadrelor didactice care au solicitat intrarea in vigoare a unui act normativ care sa garanteze cresterea salariilor dintr-o singura transa, asa cum li s-a promis in anul 2022, precum si faptul ca situatia rezultata nu este conforma cu asteptarile profesorilor si ar putea conduce la un nou conflict de munca, a fost elaborata prezenta propunere legislativa care satisface cerintele cadrelor didactice fara a beneficia de tratament preferential de la 1 ianuarie 2024, odata cu intrarea in vigoare a noii legi a salarizarii unitare.

Astfel, salariul debutantului va fi egal cu salariul mediu avut in vedere la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat din anul 2023. Diferenta dintre acest salariu si salariul actual, conform OUG 57/2023, este de 1.391 lei (intre timp a crescut salariul minim-n.r.)

Aceasta diferenta de 1391 lei va fi adaugata tuturor salariilor prevazuta in grila pentru cadrele didactice cu functii de predare. Aceasta crestere ar urma sa intre in vigoare la 1 decembrie 2023. Astfel, se asigura si cresterea salariilor tuturor cadrelor didactice dintr-o singura transa”.

*Cititi aici proiectul de lege

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani