Grid star
antreprenoriat

600 MILIOANE EURO PENTRU IMM-URI – Schema de ajutor a fost aprobata. Modul de aplicare

Comisia Europeana a aprobat schema romaneasca in valoare de 605 milioane euro (aproape 3 miliarde lei), menita sa sprijine intreprinderile mici si mijlocii care isi desfasoara activitatea in sectorul constructiilor, intreprinderi afectate de pandemia de coronavirus.

Schema va sprijini, de asemenea, proiectele de constructii la scara mica ale unitatilor administrative teritoriale.

Potrivit Comisiei Europene, masura vizeaza:

-abordarea nevoilor de finantare ale proiectelor cu scopul imbunatatiri eficientei energetice;
-stimularea investitiilor in energia verde;
-urmarirea obiectivelor de mediu.
In cadrul schemei, sprijinul public va lua forma unei garantii pentru investitii sau a unor imprumuturi pentru nevoile de capital circulant, care sa acopere pana la 90 % din imprumuturile acordate de institutiile de creditare, dar si subventii directe.

Bugetul total

Valoarea nominala totala a garantiilor va fi de aproximativ 505 milioane EUR, iar bugetul total alocat granturilor directe va fi de aproximativ 100 milioane EUR. Granturile directe vor acoperi, printre altele, anumite taxe legate de garantia de stat si o parte din dobanda imprumuturilor. Comisia a constatat ca schema romaneasca respecta conditiile prevazute in cadrul temporar. In special, cu privire la ajutoarele sub forma de garantii pentru imprumuturi. Garantia se refera atat la imprumuturi pentru investitii, cat si la imprumuturi pentru capital circulant, durata maxima a garantiei este de 6 ani, iar primele de garantie respecta nivelurile minime stabilite in cadrul temporar.
In ceea ce priveste ajutoarele limitate sub forma de granturi directe, acestea nu vor depasi 2,3 milioane euro per beneficiar. In cadrul ambelor masuri, ajutorul va fi acordat cel tarziu la 30 iunie 2022.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani