Grid star
eveniment

ALERTA: RISC DE NEPLATA A PENSIILOR – Ministerul Muncii detoneaza bomba: "Ar putea aparea riscul de neplata a pensiilor din sistemul public" (Documente)

Semnal de alarma tras de Ministerul Muncii: ca urmare a migrarii masive a functionarilor publici din cadrul Casei Nationale de Pensii Publice unde se efectueaza toate operatiunile necesare pentru deschiderile lunare catre judete privind plata pensiilor “ar putea aparea riscul de neplata a pensiilor din sistemul public”.

Din acest motiv institutia condusa de Simona Bucura Oprescu (foto) a pus in dezbatere publica Proiectul de OUG pentru modificarea si completarea Legii-cadru 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice. Concret, proiectul va reglementa stabilirea nivelului de salarizare a functionarilor publici si personalului contractual din serviciile publice deconcentrate ale institutiilor din subordinea si sub autoritatea Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale la nivelul de salarizare a personalului din cadrul administratiei publice centrale. Adica aceleasi salarii, ceea ce inseamna si o marire pentru angajatii de la pensii.

Iata pasaje din expunerea de motive, pe care o atasam integral la finalul articolului, alaturi de proiect:

Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale prin Casa Nationala de Pensii Publice, si-a luat angajamentul fata de Uniunea Europeana pentru aducerea la indeplinire a evaluarii dosarelor de pensii in vederea recalcularii tuturor dosarelor de pensii din sistemul public. In vederea atingerii acestui obiectiv major pentru sistemul public de pensii, o serie de responsabilitati revin salariatilor Casei Nationale de Pensii Publice si salariatilor Caselor Teritoriale de Pensii, fiind supusi unui volum de munca care depaseste personalul deja incarcat cu sarcini peste norma de timp si lucru. Ca urmare a migrarii masive a functionarilor publici din cadrul Casei Nationale de Pensii Publice unde se efectueaza toate operatiunile necesare pentru deschiderile lunare catre judete privind plata pensiilor, ar putea aparea riscul de neplata a pensiilor din sistemul public. Angajatii care au ramas in sistem, fiind deja supraincarcati cu sarcinile specifice, datorita redistribuirii sarcinilor functionarilor plecati, se genereaza un nou exod al angajatilor nemultumiti de volumul imens de munca, practic se creeaza acele fluxuri de migrare in val care nu pot fi stopate. Astfel, in vederea mentinerii angajamentului Guvernului Romaniei fata de cerintele Uniunii Europene, salariatilor din cadrul aparatului propriu al Casei Nationale de Pensii Publice si celor din cadrul Caselor Teritoriale de Pensii, le revin suplimentar o serie de responsabilitati care nu pot fi indeplinite cu personalul deja deficitar (…).

Avand in vedere salariile nemotivante, cresterea volumului de munca si exercitarea de catre functionarii publici si personalul contractual din cadrul serviciilor publice deconcentrate ale institutiilor din subordinea si sub autoritatea Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale a functiilor general similare cu cele exercitate de catre persoanele cu functii similare din cadrul administratiei publice centrale, si, totodata, pornind de la necesitatea respectarii principiului constitutional al egalitatii in fata legii in sensul ca nivelul maxim al salariului de baza trebuie sa fie acelasi pentru tot personalul care beneficiaza de aceleasi conditii de munca, indiferent de institutia si autoritatea publica in care isi desfasoara activitatea, se impune adoptarea prezentei ordonante de urgenta a Guvernului”.

*Cititi aici proiectul OUG pentru modificarea si completarea Legii-cadru 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice

*Cititi aici expunerea de motive privind proiectul OUG pentru modificarea si completarea Legii-cadru 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani