Grid star
eveniment

ORDONANTA PENTRU INTRODUCEREA DE NOI TAXE – Pe repede inainte! Ministerul de Finante nu vrea sa mai tina cont de perioada de sase luni prevazuta in Codul Fiscal care trebuie sa treaca inainte sa intre in vigoare modificarile (Document)

Pe repede inainte! Ministerul de Finante condus de Marcel Bolos (foto) a pus in dezbatere publica proiectul OUG care anuleaza perioada de sase luni care trebuie sa treaca inainte de modificarea Codului Fiscal. Concret, vorbim de posibilitatea ca statul sa introduca noi taxe fara sa mai fie conditionat de o anumita perioada de timp. Proiectul vine la 24 de ore dupa ce Finantele au anuntat modificarile dorite la Codul Fiscal, care includ taxe si impozite mai mari, dar nu numai (click aici si aici pentru a citi mai multe).

Potrivit expunerii de motive, in prezent Codul Fiscal se modifica si se completeaza prin lege, care intra in vigoare in termen de minimum 6 luni de la publicarea in Monitorul Oficial. In cazul in care prin lege se introduc impozite, taxe sau contributii obligatorii noi, se majoreaza cele existente, se elimina sau se reduc facilitati existente, acestea vor intra in vigoare cu data de 1 ianuarie a fiecarui an si vor ramane nemodificate cel putin pe parcursul acelui an.

Exceptiile se aplica in situatia in care modificarile si/sau completarile se adopta prin ordonante, caz in care se pot prevedea termene mai scurte de intrare in vigoare, dar nu mai putin de 15 zile de la data publicarii. Insa nu in cazul in care se introduc impozite, taxe sau contributii obligatorii noi, se majoreaza cele existente, se elimina sau se reduc facilitati existente, precum si situatia in care modificarile decurg din angajamentele internationale ale Romaniei.

Se invoca defictul bugetar

Potrivit Finantelor, "in acest context legislativ, in situatii extraordinare de deficit bugetar, in care se impune luarea unor masuri urgente de consolidare fiscal-bugetara in interesul public si strategic al Romaniei, pentru asigurarea sustenabilitatii finantelor publice, gestionarea fondurilor europene, pentru a evita riscul de suspendare a fondurilor alocate prin PNRR si Politica de Coeziune sau de crestere a costului finantarilor pentru refinantarea datoriei publice, cat si pentru finantarea deficitului bugetar, este necesara flexibilizarea conditiilor din Codul fiscal care restrictioneaza posibilitatea introducerii de impozite, taxe sau contributii obligatorii noi, majorarea celelor existente, eliminarii sau se reducerii facilitatilor existente, a caror intrare in vigoare sa fie prevazuta la termene mai scurte de 6 luni de la publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei”.

Exceptii de la reguli

Motiv pentru care se doreste modificarea dispozitiilor Codului fiscal in sensul flexibilizarii conditiilor actuale care restrictioneaza posibilitatea introducerii de impozite, taxe sau contributii obligatorii noi, majorarea celor existente, eliminarii sau se reducerii facilitatilor existente, a caror intrare in vigoare sa fie prevazuta la termene mai scurte de 6 luni de la publicarea in Monitorul Oficial.

In acest sens, se propune introducerea unei exceptii de la regulile actuale conform careia, in situatii extraordinare de deficit bugetar, sa poata fi efectuate modificari si/sau completari la Codul Fiscal, prin care se introduc impozite, taxe sau contributii obligatorii noi, se majoreaza cele existente, se elimina sau se reduc facilitati existente, cu intrare in vigoare la termene mai scurte de 6 luni de la publicarea in Monitorul Oficial.

*Cititi aici expunerea de motive

*Cititi aici proiectul de lege

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani