Grid star
eveniment

AMENZI DE 4 MILIOANE EURO APLICATE DE CONSILIUL CONCURENTEI – Anuntul facut de institutia condusa de Bogdan Chiritoiu: “Participarea cu oferte trucate la licitatia organizata de Ministerul Afacerilor Interne”

Consiliul Concurentei condus de Bogdan Chiritoiu (foto) anunta intr-un comunicat de presa ca a sanctionat companiile Dataware Consulting, Kontron Services Romania si Tema Energy cu amenzi in valoare totala de aproximativ 20,5 milioane lei (aproximativ 4,1 milioane euro), pentru “participarea cu oferte trucate la licitatia organizata de Ministerul Afacerilor Interne (MAI) pentru realizarea centrului de furnizare de servicii electronice".

Amenzile au fost aplicate astfel:

DATAWARE CONSULTING S.R.L. - 2.321.589,12 lei;

• KONTRON SERVICES ROMANIA S.R.L. - 16.023.559,65 lei;

• TEMA ENERGY S.A. - 2.169.079,81 lei.

Iata comunicatul Consiliului Concurentei:

Consiliul Concurentei a sanctionat companiile Dataware Consulting, Kontron Services Romania si Tema Energy cu amenzi in valoare totala de aproximativ 20,5 milioane lei (aproximativ 4,1 milioane euro), pentru participarea cu oferte trucate la licitatia organizata de Ministerul Afacerilor Interne (MAI) pentru realizarea centrului de furnizare de servicii electronice.

Amenzile au fost aplicate astfel:

• DATAWARE CONSULTING S.R.L. - 2.321.589,12 lei;

• KONTRON SERVICES ROMANIA S.R.L. - 16.023.559,65 lei;

• TEMA ENERGY S.A. - 2.169.079,81 lei.

Consiliul Concurentei a constatat, in urma unei investigatii declansate in anul 2021, ca cele trei companii si-au coordonat comportamentul in timpul participarii la licitatia publica pentru proiectarea si executia proiectului 'Hub Servicii (centrul de furnizare de servicii electronice) la nivelul Ministerului Afacerilor Interne'. Astfel, cele trei companii au schimbat informatii sensibile din punct de vedere concurential referitoare la intentiile de participare la licitatie si si-au coordonat politicile si strategiile comerciale pentru a nu depune oferte, cu scopul de a creste bugetul alocat de Ministerul de Interne pentru realizarea proiectului.

MAI a fost autoritatea contractanta

In acest caz, M.A.I. a fost autoritatea contractanta care a organizat licitatia si nu a fost parte din intelegerea anticoncurentiala ce s-a derulat in perioada iulie 2020 – ianuarie 2021. Investigatia a fost inchisa in ceea ce priveste companiile PORR CONSTRUCT S.R.L., REGIA AUTONOMA RASIROM, M&D CONS INVESTITII S.R.L., METROUL S.A., NESS PROIECT EUROPE S.R.L., GENERAL ME.EL ELECTRIC S.R.L., STRUCTURAL ENGINEERING AND TECHNOLOGY S.R.L., TANCRAD S.R.L. si ROVIS LIDER S.R.L., intrucat nu au fost descoperite dovezi suficiente privind incalcarea legislatiei concurentei care sa justifice impunerea de masuri sau sanctiuni de catre Consiliul Concurentei.

Reamintim ca legea concurentei interzice orice intelegeri intre companii si practici concertate care impiedica, restrang sau denatureaza concurenta pe piata romaneasca, in special cele care stabilesc preturi de cumparare sau de vanzare sau orice alte conditii de tranzactionare. Deciziile Consiliului Concurentei sunt executorii, iar amenzile aplicate reprezinta venituri la bugetul de stat. Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) pune in aplicare decizia de sanctionare a autoritatii de concurenta si executa amenzile".

Acuzatii respinse

Kontron Services Romania a anuntat ca nu a existat nicio incalcare a legislatiei concurentiale:

"In data de 3 iulie 2023, Consiliul Concurentei a publicat un comunicat de presa in care anunta decizia privind participarea unor societati comerciale, printre care si Kontron Services Romania, la o licitatie din piata de servicii IT din anul 2020.

Compania precizeaza ca nu a existat nicio incalcare a legislatiei concurentiale de catre Kontron Services Romania SRL. Compania respinge astfel acuzatiile Consiliului Concurentei intemeiate, in opinia reprezentantilor companiei, exclusiv pe interpretari ce depasesc cadrul legal in vigoare si care sunt nesustinute din punct de vedere probatoriu.

Pe intreaga durata a investigatiei, compania a fost transparenta, a cooperat intens cu Consiliul Concurentei, a acordat reprezentantilor Institutiei tot sprijinul, toate informatiile si documentele solicitate pentru ca toate datele necesare unei decizii juste sa le fie disponibile.

Compania este ingrijorata de faptul ca, in absenta unor probe care sa o incrimineze in mod direct si care sa stabileasca, in conformitate cu cerintele legale, existenta unei incalcari a legislatiei concurentiale, s-a ajuns la decizia de sanctionare.

De-a lungul celor aproape 3 decenii de activitate, Kontron Services Romania a implementat activ programe de conformare cu legislatia concurentiala, a organizat sesiuni de training specific in domeniul concurentei si de diseminare a regulilor concurentiale atat la nivel intern cat si cu partenerii, si a actionat intotdeauna in deplina conformitate cu legislatia in vigoare si cu reglementarile referitoare la concurenta.

Pe baza materialului probator si a increderii acordate Institutiilor Statului si justitiei din Romania, compania, in momentul in care va primi decizia motivata, va face uz de dreptul de a contesta in instanta regretabila decizie de sanctionare din partea Consiliului Concurentei, ca fiind neintemeiata si nelegala in acest context".

 

Si Tema Energy respinge concluziile la care a ajuns Consiliul Concurentei in urma investigatiei care vizat compania, precizand ca va apela la toate caile legale pentru a-si dovedi nevinovatia:

"Mentionam ca este pentru prima data cand societatea Tema Energy SA face obiectul unei sanctiuni contraventionale aplicate de catre Consiliul Concurentei. Ne exprimam consternarea fata de concluziile Consiliului Concurentei, avand in vedere argumentele, probele si faptele transmise de catre societate ca raspuns la toate intrebarile si problematicile ridicate pe parcursul investigatiei. Tema Energy a cooperat pe deplin cu autoritatea de concurenta pe parcursul investigatiei, inclusiv pe parcursul inspectiei inopinate, punand la dispozitie toate documentele si informatiile solicitate (...)

Decizia Consiliului Concurentei nu este definitiva, iar Tema Energy intentioneaza sa o conteste in instanta, urmand ca aceasta sa hotarasca, printr-o hotarare definitiva, legalitatea si temeinicia acestei decizii in privinta companiei. Tema Energy isi exprima convingerea ca instantele competente vor constata nevinovatia acesteia", arata compania, potrivit cotidianul.ro.

 

 

 

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani