Grid star
eveniment

ANAF, CU OCHII PE MILIONARII ROMANIEI – Fiscul anunta cine sunt persoanele fizice cu averi mari (Document)

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) ia in vizor milionarii Romaniei. Institutia condusa de Lucian Heius (foto) a facut un proiect cu privire la persoanele fizice cu averi mari din Romania, care, datorita pozitiei pe care o ocupa in societate si in mediul de afaceri, au un impact semnificativ asupra sistemului fiscal.

ANAF arata ca Recomandarile Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica referitoare la bunele practici privind abordarea aspectelor fiscale specifice persoanelor fizice cu averi mari prevad infiintarea unei structuri dedicate acestui segment, in scopul concentrarii resurselor intr-un mod mult mai eficient.
Astfel, Agentia Nationala de Administrare Fiscala a initiat procesul de creare a premiselor legislative si organizatorice necesare implementarii programului de asigurare a conformarii fiscale a persoanelor fizice cu averi mari si a metodelor indirecte de control, ca o expresie normala de integrare a Romaniei in tendintele globale de abordare a fiscalitatii.
Fiscul defineste persoana fizica cu avere mare ca cea care detine o avere, atat in Romania, cat si in strainatate, estimata la o valoare mai mare de 25 de milioane de euro, echivalentul in lei.

Iata prevederile proiectului:

Persoana fizica cu avere mare este persoana fizica rezidenta fiscal in Romania, care detine o avere, atat in Romania, cat si in strainatate, estimata la o valoare mai mare de 25 de milioane de euro, echivalentul in lei, calculat la cursul mediu al euro din anul precedent estimarii averii, stabilit de Banca Nationala a Romaniei, pe baza datelor detinute/obtinute de ANAF, in conformitate cu dispozitiile legale.
Estimarea averii se face pe baza datelor si informatiilor detinute sau obtinute de Agentia Nationala de Administrare Fiscala, cu privire la urmatoarele elemente patrimoniale:
a) bunurile imobile detinute;
b) bunurile mobile detinute;
c) activele financiare detinute.

Grupul extins al persoanelor fizice cu averi mari este constituit din Grupul persoanelor fizice cu averi mari si din persoanele fizice soti/sotii si rude/afini de pana la gradul al doilea ai/ale acestora. Agentia Nationala de Administrare Fiscala notifica persoanele fizice cu privire la faptul ca acestea fac parte din grupul persoanelor fizice cu averi mari.
Grupul de persoane fizice cu averi mari se actualizeaza o data la 3 ani, si o data la 6 ani in sensul eliminarii persoanelor fizice care nu mai indeplinesc criteriul.

*Cititi aici proiectul

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani