Grid star
eveniment

ASIGURARILE PENTRU LOCUINTE, MAI SCUMPE – Despagubirile raman insa la acelasi nivel. Klaus Iohannis si-a dat acordul (Document)

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat miercuri, 10 mai 2023, legea care prevede cresterea pretului asigurarilor obligatorii pentru locuinte.

Astfel, pentru locuintele de tip A, cele mai rezistente, romanii vor plati 130 de lei pe an, fata de 100 de lei pe an in prezent. Despagubirea maxima in caz de producere a unui dezastru produs de cutremur, inundatii sau alunecari de teren ramane insa neschimbata: 100.000 lei.

Pentru casele din chirpici, pretul ramane neschimbat, adica 50 de lei pe an.

Pana la promulgare, primele cuvenite pentru sumele asigurate erau de 20 euro, pentru locuintele de tip A si 10 euro pentru cele de tip B. Acum, preturile sunt exprimate insa in lei.

Obligatia proprietarilor

Locuintele de tip A sunt cele cu structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic;

- tip B - constructia cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic. Asigurarile obligatorii acopera daunele produse de cutremur, inundatii sau alunecari de teren.

Potrivit legii, “persoanele fizice si juridice asigura impotriva dezastrelor naturale, in conditiile prezentei legi, toate constructiile cu destinatia de locuinta, inregistrate cu aceasta destinatie in evidentele organelor fiscale, din mediul urban sau rural, aflate in proprietatea acestora si pentru care s-a pastrat in fapt destinatia de locuinta”.

*Cititi aici legea promulgata

 

 

 

 

 

 

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani