Grid star
eveniment

SCHIMBARI LA LEGEA PENSIILOR SPECIALE - Se introduce impozit pentru partea de necontributivitate. Categoriile pentru care se mareste varsta de pensionare

Au fost depuse in Camera Deputatilor luni, 29 mai 2023, amendamentele cu privire la proiectul de lege privind pensiile de serviciu, asa-numitele “pensii speciale”. Astfel, pentru pensiile aflate in plata, se are in vedere aplicarea unui impozit de 30% pentru partea din venitul din pensii care depaseste nivelul castigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si care excede aplicarii principiului contributivitatii.

Premierul Nicolae Ciuca a anuntat intr-un mesaj pe Facebook ca se elimina mecanismul de actualizare a pensiilor magistratilor odata cu cresterea indemnizatiilor brute lunare ale judecatorilor si procurorilor aflati in activitate. De asemenea, se coreleaza varsta standard de pensionare cu sistemul public de pensii pentru a elimina exceptiile. Nicio pensie de serviciu nu va depasi venitul obtinut in perioada de activitate.

Pentru diplomati si personalul auxiliar din instantele judecatoresti, varsta standard de pensionare va creste la 65 de ani. Acelasi principiu se va aplica personalului militar, in mod etapizat, pana in 2035. De asemenea, se majoreaza esalonat, pana in ianuarie 2034, vechimea minima in specialitate la 25 de ani pentru mai multe categorii de salariati – diplomati, functionari parlamentari, angajatii Curtii de Conturi. Nicio pensie de serviciu nu va depasi venitul obtinut in perioada de activitate. Se propune Parlamentului modificarea bazei de calcul pentru alinierea la sistemul public, incepand cu anul viitor. Daca in prezent erau avute in vedere veniturile din ultimele 12 luni, aceasta perioada va creste esalonat la 300 de luni, a mai explicat Ciuca.

Iata anuntul prim-ministrului:

Pensia fiecarui cetatean trebuie sa reflecte importanta muncii sale de o viata si contributia la sistemul public.

Modificarea proiectului de lege privind pensiile de serviciu, aflat in dezbaterea Parlamentului, este necesara pentru ca Romania sa poata beneficia in continuare de cele aproape 30 de miliarde de euro din PNRR. Printr-o serie de amendamente pe care coalitia de guvernare si le asuma, corectam aceste inechitati si introducem reformele asupra carora ne-am angajat pentru ca Romania sa beneficieze de fondurile europene disponibile prin Planul National de Redresare si Rezilienta.

Se coreleaza varsta standard de pensionare cu sistemul public de pensii pentru a elimina exceptiile. Pentru diplomati si personalul auxiliar din instantele judecatoresti varsta standard de pensionare va creste la 65 de ani. Acelasi principiu se va aplica personalului militar, in mod etapizat, pana in 2035. De asemenea, se majoreaza esalonat, pana in ianuarie 2034, vechimea minima in specialitate la 25 de ani pentru mai multe categorii de salariati – diplomati, functionari parlamentari, angajatii Curtii de Conturi.

Se reduce numarul beneficiarilor pensiilor de serviciu prin excluderea personalului asimilat, respectiv a personalului de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor, angajatilor incadrati pe functii de executie specific in cadrul misiunilor diplomatice.

Modificarea bazei de calcul

Veniturile din pensie trebuie sa fie proportionale contributiei la sistemul public si nicio pensie de serviciu nu va depasi venitul obtinut in perioada de activitate.

Se propune Parlamentului modificarea bazei de calcul pentru alinierea la sistemul public, incepand cu anul viitor. Daca in prezent erau avute in vedere veniturile din ultimele 12 luni, aceasta perioada va creste esalonat la 300 de luni.

Se reajusteaza procentul aferent unei baze de calcul de la 80% la 65% pentru toate categoriile de beneficiari.

Pentru pensiile aflate in plata, se are in vedere aplicarea unui impozit de 30% pentru partea din venitul din pensii care depaseste nivelul castigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si excede aplicarii principiului contributivitatii. Sunt prevazute unele corelari pentru a respecta principiul contributivitatii, esential in legea pensiilor publice.

Eliminarea inechitatilor

Printr-o alta propunere, se elimina mecanismul de actualizare a pensiilor magistratilor odata cu cresterea indemnizatiilor brute lunare ale judecatorilor si procurorilor aflati in activitate. In plus, se va initia la nivelul Guvernului un proiect de lege privind plafonarea veniturilor din pensie pentru magistrati, avand in vedere ca celelalte pensii de serviciu au veniturile plafonate din septembrie 2017. De asemenea, se va reveni cu o initiativa privind recalcularea pensiilor magistratilor, aflate in plata, pentru a elimina inechitatile generate de diferentele de venituri.

Aceste amendamente vin in urma discutiilor purtate de ministrul Muncii la Bruxelles. Alaturi de Legea Pensiilor si Legea Salarizarii, completam astfel pachetul de reforme pe care Romania trebuie sa si-l asume in acest an prin PNRR, oferind sustenabilitate si echitate sistemului public de salarii si pensii.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani