Grid star
eveniment

AURUL ROMANIEI RAMANE IN STRAINATATE – Coalitia de dreapta a respins legea lui Liviu Dragnea

Proiectul de Lege pentru modificarea si completarea art.30 din Legea 312/2004 privind Statutul Bancii Nationale a Romaniei initiat de fostul lider PSD Liviu Dragnea si de ex-senatorul Serban Nicolae a fost respins de catre Coalitia de dreapta PNL-USR-PLUS-UDMR.
S-au inregistrat 173 de voturi “pentru”, 131 de voturi ‘impotriva’ si o abtinere in Camera Deputatilor.
Concret, era vorba despre repatrierea aurului Romaniei.

Klaus Iohannis a cerut reexaminarea

Proiectul lui Liviuu Dragnea fusese adoptat in 2019 si trimis la presedintele Klaus Iohannis pentru promulgare. In paralel, PNL si USR-PLUS au sesizat Curtea Constitutionala, insa judecatorii au respins exceptia formulata. Presedintele Iohannis nu a promulgat insa legea si a cerut reexaminarea, iar luni, 26 aprilie 2021, aceasta a fost respinsa definitiv de catre Camera Deputatilor.

Potrivit proiectului de lege, initiatorii cereau ca 95% din aurul Romaniei sa fie repatriat:

„Din rezerva constituita, Banca Nationala a Romaniei poate depozita aur in strainatate exclusiv in scopul obtinerii de venituri. Depozitele de aur constituite de BNR in strainatate nu pot depasi 5% din cantitatea totala de aur constituita ca rezerva”.

Iata ce declara Liviu Dragnea in aprilie 2019:

„Aurul tarii sa vina acasa. De ce sa trebuie stea in afara tarii aurul Romaniei? De ce sa stea bogatiile noastre afara?Adica daca sta in trezoreria, in seifurile BNR, nu mai este o garantie?”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani