Grid star
eveniment

AVIZ NEGATIV PE PROIECTUL LUI SIMION – Consiliul Economic si Social refuza proiectul de lege initiat de AUR privind cresterea redeventelor incasate de stat. AUR a cerut reasezarea sistemului de taxare si impozitare pe baze corecte (Document)

Aviz negativ cu privire la proiectul de lege initiat de Alianta pentru Unirea Romanilor (AUR), condusa de George Simion (foto), privind cresterea redeventelor petroliere. Proiectul prevede, printre altele, ca taxele si redeventele sa se plateasca trimestrial, actualizandu-se anual cu rata inflatiei, neputand fi niciodata mai mici de 100.000 euro / zacamant / trimestru.

Potrivit procedurii, initiativa trebuie sa primeasca mai multe avize, iar primul care a venit este negativ. Este vorba despre avizul Consiliului Legislativ si Fiscal, care a avizat negativ propunerea, motivand ca "nu este sustinuta de o fundamentare obiectiva si pertinenta”.

Iata avizul CES:

Motivarea initiatorilor

Potrivit expunerii de motive, scopul legii nu este impovararea cu taxe si impozite a contribuabilului persoana juridica sau cresterea preturilor pentru consumatori. Propunerea urmareste sa realizeze o reasezare a sistemului de taxare si impozitare pe baze corecte, in care sa se realizeze o deplasare a poverii fiscale de la salariati, antreprenori si pensionari care nu consuma in exces resurse naturale (in forma bruta sau prelucrata) de pe teritoriul Romaniei, catre cei care le consuma in exces si catre actionarii si consumatorii straini de materie prima sau produse finite ce inglobeaza resursele naturale apartinand romanilor.

Putem afirma ca incasarile din exploatarea resurselor naturale sunt per global mai mici de 1% din veniturile bugetare, in timp ce un procent mult mai mare din venituri provine din impozitarea timpului romanilor (munca prezenta — salariile si munca trecuta -pensiile, proprietatile, capitalul) si al riscului asumat (profit, dividende). Consideram ca atat valoarea nominala, cat si ponderea veniturilor din redevente trebuie sa creasca semnificativ, reflectand justa valoare a consumului resurselor naturale de petrol si gaze naturale ale Romaniei situate in subsolul tarii si pe platoului continental romanesc al Marii Negre, pretul urmand a fi suportat de catre consumatorii acestor resurse, la momentul consumului efectiv, asa cum este normal, indiferent de existenta profitului sau chiar si a vanzarilor efective”, se arata in expunerea de motive.

Iata prevederile:

a) o cota procentuala din valoarea productiei brute extrase, pentru operatiunile petroliere de exploatare a zacamintelor petroliere, dupa cum urmeaza:

b) o cota de 30% din valoarea veniturilor brute realizate din operatiuni petroliere de transport si tranzit al petrolului prin sistemele nationale de transport al petrolului, precum si din operatiunile petroliere efectuate prin terminalele petroliere aflate in proprietatea publica a statului;

c) o cota de 10% din valoarea venitului brut realizat din operatiunile de inmagazinare subterana a gazelor naturale.

*Cititi aici proiectul integral

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani