Grid star
criptomonede

"BAIE DE SANGE” PE PIATA CRIPTO DUPA PRABUSIREA SILVERGATE – Bitcoin si Ether au pierdut peste 8% din valoare in ultimele 24 de ore

Pretul Bitcoin (BTC) a scazut vineri, 10 martie, sub nivelul de 20.000 de dolari - pentru prima data de la mijlocul lunii ianuarie - in urma unui "val de vesti proaste” pentru piata cripto. Aproape 50.000 de investitori au lichidat pozitii cripto in valoare de 160 milioane dolari in orele care au urmat prabusirii bancii cripto Silvergate, care a anuntat miercuri ca isi inceteaza operatiunile si lichideaza compania. Astfel, principalele criptomonede, Bitcoin si Ether, au pierdut peste 8% din valoare in ultimele 24 de ore.

Gilda Popa

Cele mai importante active virtuale, dupa capitalizarea de piata, au inregistrat un declin sever in ultimele 7 zile, pe fondul problemelor legate de stirile privind reglementarea sectorului, a anuntului bancii centrale a SUA, Federal Reserve, privind inflatia, dar si a agoniei Silvergate.

Dupa ce a atins un record de peste 69.000 de dolari in noiembrie 2021, pretul Bitcoin a scazut cu peste 70% in 2022, pentru a incepe 2023 la aproximativ 16.600 de dolari. Piata cripto a inceput anul pe crestere, accelerata la mijlocul lunii februarie, cand Bitcoin a atins 25.000 de dolari.

Evenimentele de la inceputul lunii martie au inversat insa trendul optimist din piata. Printre acestea s-a numarat si raportul privind inflatia in SUA - mai puternic decat se astepta - care a pus sub semnul intrebarii afirmatia bancii centrale a SUA de la inceputul anului 2023 conform careia a inceput o tendinta de dezinflatie, noteaza CoinDesk.

Stirile care au pus presiune pe pretul criptomonedelor

Seful Federal Reserve, Jerome Powell, a recunoscut esecul la inceputul acestei saptamani, declarand in Congres ca banca centrala are mult mai mult de lucru pentru a readuce inflatia la tinta de 2%.

Pe langa temerile legate de rata dobanzii, prabusirea de miercuri a Silvergate Bank, unul dintre cei mai puternici creditori din cripto, a antrenat exituri de aproape 160 milioane dolari, punand presiune pe pretul principalelor criptomonede.

Prabusirea Silvergate, unul dintre marii creditori ai companiilor cripto, este ingrijoratoare pentru industrie, in contextul in care autoritatile SUA a avertiza bancile despre riscurile de lichiditate care vin cu expunerea acestora la criptomonede.

Aceste avertismente fac dificil pentru cele mai mari banci sa deserveasca spatiul cripto, deoarece credem ca au ajuns la concluzia ca oportunitatea nu merita riscul legat de (n.r. viitoarele) reglementari”, a declarat joi, 9 martie, Jaret Seiberg, analist la Cowen pentru CNBC .

Tot miercuri, Departamentul de Justitie al Statelor Unite a mutat 49.000 de bitcoini confiscati de pe piata Darknet Silk Road la noi adrese, sugerand ca guvernul ar putea avea interes sa vanda in curand acel depozit considerabil. Astfel, Bitcoin a pierdut peste 8% din valoare in ultimele 24 de ore, antrenand deprecieri masive ale principalelor criptomonede.

"Silvergate este unul dintre cativa factori care au dus la deprecierea Bitcoin. Pe langa Silvergate, exista ingrijorarea pietei cu privire la cresterea mai mare a ratei dobanzii si la diminuarea preturilor bursiere. SEC arata, de asemenea, un control din ce in ce mai mare asupra sectorului cripto. Asa cum am afirmat din ianuarie, credem ca Bitcoin isi va testa suportul la pragul de 20.000 dolari. Vedem 18.000 dolari ca urmatorul nivel major de suport”, a declarat Joe DiPasquale, CEO al managerului de fonduri cripto BitBull Capital, pentru CoinDesk.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani