Grid star
eveniment

BANI PENTRU ANGAJATI - Compensatii acordate salariatilor pentru pierderea veniturilor. Proiectul a fost adoptat de Senat (Document)

Compensatii financiare pentru angajatii care obtin venituri mai mici ca urmare a reducerii programului de munca. Camera Deputatilor are pe Ordinea de zi a sedintei din 27-28 septembrie 2021 Proiectul de Lege privind acordarea indemnizatiei de scurta durata.


Potrivit proiectului, care a fost deja adoptat de Senat, "pe o perioada de 12 luni de la ridicarea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei”, salariatii pentru care se stabileste un program redus de munca prin modificarea contractului individual, iar ca urmare a acestui fapt au venituri mai mici decat salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, beneficiaza de o indemnizatie de scurta durata.
Problema este ca au trecut cele 12 luni, iar pentru a fi aplicata legea, in Camera trebuie modificata perioada aceasta, sau scoasa de tot din lege.

Angajatorul deconteaza banii

Legea mai prevede ca indemnizatia de scurta durata se plateste din bugetul de venituri si cheltuieli al angajatorului si este in cuantum de 60% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, neincasat ca urmare a reducerii programului de munca, respectiv de 70% pentru angajatul care are cel putin un copil.
Indemnizatia este supusa impozitarii si platii contributiilor de asigurari sociale.
In vederea decontarii sumelor pentru fiecare angajat al carui program de munca este redus, angajatorul trebuie sa notifice Agentia pentru Ocuparea Fortei de Munca.

*Cititi aici forma adoptata de Senat

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani