Grid star
eveniment

BANI PENTRU IMM – Se deschide punga. Ghid pentru a lua bani. Aproape 400 milioane de euro

Comisia Europeana a aprobat schema de ajutor de stat prin care se acorda 358 milioane de euro pentru refacerea capacitatii de rezilienta microintreprinderilor si IMM-urilor. Lansarea apelului va avea loc la 23 august 2022 si se va incheia pe data de 29 august 2022, ora 23:59:59.
 
Comisia Europeana a anuntat aprobarea schemei de ajutor de stat pentru Romania in valoare de 358 milioane de euro pentru sustinerea intreprinderilor in contextul pandemiei de COVID-19, precizand ca aceasta respecta conditiile prevazute in cadrul temporar. Potrivit ministerului Investitiilor, prin aceasta masura sunt sprijinite investitiile destinate capacitatilor de prestare de servicii si retehnologizarii, in vederea refacerii capacitatii de rezilienta, prin Actiunea 4.1.1. – Programul Operational Competitivitate.

Masura necesara

Executivul european a concluzionat ca masura este necesara, adecvata si proportionala pentru a facilita dezvoltarea anumitor activitati economice care sunt importante pentru redresarea durabila a economiei. Astfel, Comisia a aprobat masura in temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat.
"Primim o noua veste buna din partea Comisiei Europene. Schema de ajutor de stat pentru una dintre masurile prin care suntem alaturi de mediul de afaceri a fost aprobata. Vorbim despre finantari prin care sprijinim refacerea capacitatii de rezilienta microintreprinderilor si IMM-urilor, prin realizarea de investitii pentru dezvoltarea capacitatilor de productie sau prestare de servicii, dar si pentru retehnologizare. In ultimele trei luni am lansat masuri de 1,5 miliarde de euro pentru sprijinirea mediul de afaceri, care este fara doar si poate coloana vertebrala a economiei romanesti, iar pana in acest moment toate se implementeaza conform asteptarilor”, a declarat ministrul Investitiilor, Marcel Bolos.

 Ce este Masura 4.1.1

Ajutorul se acorda in cadrul Programului Operational Competitivitate (POC) 2014-2020, in conformitate cu schemele de ajutor de minimis si de stat aprobate in conditiile art. 24 din OUG nr. 82/2022, cu modificarile si completarile ulterioare.
Valoarea schemei de ajutor de stat prin aplicarea mecanismul de supracontractare prevazut de legislatia in vigoare este de 358.140.596 euro. In functie de numarul si calitatea proiectelor depuse, bugetul poate fi majorat pana la 400 milioane euro, in conformitate cu prevederile europene.

Finantarea investitiilor

Proiectele aferente Masurii 4.1.1 vor finanta investitii destinate retehnologizarii, in vederea refacerii capacitatii de rezilienta si vor avea ca activitati eligibile:
-modernizarea/echiparea/racordul la utilitati publice/eficienta energetica a infrastructurilor de tip cladiri specifice aferente capacitatilor de productie/servicii existente, precum si pentru alte categorii de cheltuieli aferente infrastructurilor specifice de productie/servicii pentru care nu este necesara obtinerea de autorizatii de construire in conformitate cu legislatia specifica in vigoare;
-dotarea cu echipamente, utilaje specifice, mobilier specific, dotari IT, inclusiv pentru eficienta energetica necesare activitatii de productie si servicii precum si alte achizitii de bunuri de aceasta natura care sunt necesare capacitatilor de productie/servicii existente.

Ce trebuie sa stie cei care vor sa aplice

"Reamintim ca pentru proiectele care intra sub incidenta ajutorului de minimis valoarea finantarii nerambursabile este de minim 50.000 euro si maxim 200.000 euro, iar pentru proiectele care intra sub incidenta ajutorului de stat valoarea finantarii nerambursabile este de minim 50.000 euro si maxim 500.000 euro.
Potentialii beneficiari se pot inrola in aplicatia IMM Recover pentru pregatirea documentelor incepand cu data de 16 august 2022, data la care incepe perioada de preinscriere.
Lansarea apelului de proiecte si depunerea propunerilor de proiecte in aplicatia informatica IMM Recover va avea loc pe data de 23 august 2022. Inregistrarea si transmiterea cererilor de finantare (proiectelor) in aplicatia electronica IMM Recover, impreuna cu toate anexele solicitate prin Ghidul solicitantului se vor face incepand cu data de 23 august 2022, ora 10.00, pentru o perioada de 7 zile calendaristice. Apelul se va incheia pe data de 29 august 2022, ora 23:59:59
", anunta ministerul Investitiilor.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani