Grid star
criptomonede

BINANCE, SOMATA DE INSTANTA SA INGHETE PORTOFELELE CRIPTO LEGATE DE GLOBIX – Lichidatorii bursei cripto cu sediul in Gibraltar cauta 43 milioane dolari disparuti din bilant

Lichidatorii Globix, o bursa cripto cu sediul in Gibraltar care a intrat in faliment in martie, au obtinut un ordin judecatoresc care ingheata activele digitale ale companiei. De asemenea, instanta obliga platformele de exchange cripto sa furnizeze informatii despre clienti asociati cu Globix, pentru a da de urma sumei de 43 milioane dolari, disparuta din bilantul firmei.

Gilda Popa

Instanta din Gibraltar a cerut ca bursele rivale, intre care Crypto.com, Bitstamp si Kraken, sa dezvaluie identitatile din spatele anumitor portofele cripto asociate cu platforma Globix, potrivit ordinului obtinut de Financial Times (FT). Avocatii care administreaza procesul de insolventa cauta aproximativ 43 de milioane de dolari, potrivit sursei citate de FT.

De asemenea, instanta a ordonat Binance, cea mai mare bursa cripto din lume, sa opreasca incercarile de a muta activele din mai multe portofele cripto legate de Globix. Ordinul, emis pe 13 aprilie, statueaza ca orice alta persoana care are cunostinta de acest document si care a ajutat sau a permis persoanelor fizice si juridice vizate sa incalce termenii acestuia ar putea fi acuzata de sfidarea instantei.

Damian Carreras, unicul actionar si director al companiei, este cetatean din Gibraltar, in timp ce majoritatea investitorilor Globix se afla in Gibraltar, potrivit surselor FT. Unii dintre acestea au ocupat pozitii de influenta in cercurile juridice si politice, iar cel putin un investitor a fost membru in exercitiu al Parlamentului din Gibraltar, a declarat una dintre sursele citate.

Circa 18 milioane dolari din suma lipsa, virati catre Binance

"Un numar destul de mare de investitori se cunosteau intre ei”, a declarat o persoana familiarizata cu aceasta chestiune, care a adaugat ca majoritatea fondurilor lipsa erau detinute in Tether, un stablecoin (criptomoneda stabila legata de dolarul american) utilizat pe scara larga pentru a muta fonduri intre bani fiat si criptomonede.

Globix si-a inchis portile pentru investitori in iunie anul trecut, in conditiile in care o criza de incredere a cuprins piata cripto, ceea ce a facut ca mai multe criptomonede, inclusiv Bitcoin, sa piarda mai mult de jumatate din valoare. Mai multe companii cripto de top, estimate la zeci de miliarde dolari – intre care si bursa cripto FTX- au dat faliment, pe fondul turbulentelor din piata. CEO Globix, Damian Carreras, a pus voluntar Globix in lichidare luna trecuta, dupa o perioada indelungata in care a facut eforturi sa plateasca investitorii.

Carreras a declarat pentru FT ca Globix a fost “victima unei infractiuni cibernetice si a furtului fondului nostru, pe care am incercat sa il recuperam”.

Prezentarile facute la instantele din Gibraltar sustin ca un portofel aflat in custodia Globix a fost activ pana la sfarsitul lunii septembrie 2022, mult dupa ce conturile investitorilor au fost blocate. In plus, aproximativ 18 milioane de dolari au fost transferati la Binance intre mai 2021 si septembrie 2022. Binance nu a raspuns la o solicitare de comentarii din partea FT.

Gibraltarul, plasat pe “lista gri” de catre Grupul de Actiune Financiara Internationala

In iunie anul trecut, in aceeasi luna in care investitorii Globix au fost blocati in afara sistemului, Gibraltarul a fost plasat pe o “lista gri” de catre Grupul de Actiune Financiara Internationala, o organizatie interguvernamentala care conduce actiunile globale de combatere a criminalitatii financiare. Tarile aflate pe aceasta lista sunt identificate ca avand deficiente strategice in regimurile lor de combatere a spalarii banilor si a finantarii terorismului.

Guvernul din Gibraltar a declarat ca acest caz „demonstreaza necesitatea ca firmele sa fie autorizate si supravegheate pentru a oferi standarde adecvate de protectie a consumatorilor”, care, adauga oficialii guvernamentali, a fost “obiectivul primordial” al reglementarilor cripto din Gibraltar.

Ordinul instantei privind activele Globix a amenintat sa submineze ambitiile Gibraltarului de a deveni o jurisdictie de top la nivel mondial care monitorizeaza in mod corespunzator afacerile cu active digitale. Teritoriul britanic a adoptat reglementari pentru criptomonede la inceputul anului 2018, devenind astfel una dintre primele jurisdictii din lume care a implementat reguli pentru piata incepatoare.

Globix a incercat sa isi croiasca o nisa in investitiile cripto, permitand investitorilor sa aleaga strategii de tranzactionare automata pentru a alege token-uri cu o valoare atractiva, dar a esuat pe fondul deprecierii masive a activelor cripto din 2022.

Este un standard imposibil sa te astepti ca o autoritate de reglementare sa fie omniscienta si sa stie in ce investeste fiecare gibraltean, mai ales daca o companie nu este reglementata sau inregistrata in jurisdictie”, a declarat o persoana familiarizata cu serviciile financiare din Gibraltar.

Comisia pentru servicii financiare din Gibraltar a precizat pentru Financial Times ca a adoptat o “abordare proactiva a problemelor legate de piata cripto” si a colaborat cu autoritatile relevante pentru a “contribui la protejarea consumatorilor si a reputatiei Gibraltarului”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani