Grid star
business capital

BURSA DE VALORI BUCURESTI – Iata ce s-a intamplat cu tranzactiile

Investitorii prezenti la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si-au intensificat activitatea de tranzactionare in luna mai, ceea ce a condus la cresteri ale valorilor medii zilnice pe toate tipurile de instrumente financiare comparativ cu luna aprilie, anunta Bursa.
Pe segmentul de actiuni, lichiditatea zilnica a fost de 35 milioane lei in mai comparativ cu 33 milioane lei cu o luna in urma. Cel mai important avans a fost consemnat pe segmenul de instrumente cu venit fix, care a depasit 56 de milioane de lei in mai.
Valoarea medie zilnica a tranzactiilor realizate la BVB cu toate tipurile de instrumente financiare a crescut cu 137% in mai fata de aprilie, de la 39,5 milioane lei la 93,9 milioane lei. Pe ansambul primelor 5 luni, lichiditatea bursei prin prisma valorii medii zilnice de tranzactionare a ajuns la 70,9 milioane lei, in crestere cu 37% fata de primele 5 luni ale anului anterior.

Maxim istoric

Potrivit VBV, cresterea activitatii investitionale a dus piata de capital la noi maxime in luna mai. In sedinta de tranzactionare din 12 mai, indicele BET a atins un maxim istoric de 11.763 puncte, iar pe 24 mai indicele BET-TR a afisat un record istorice de 19.986 puncte.
Luna mai a continuat seria lunara de cresteri cu un avans de 0,8% pentru BET si de 2,8% pentru BET-TR. Dupa primele 5 luni ale anului, BET a crescut cu 16,6%, iar BET-TR cu 18,9%.

Tranzactiile

Activitatea investitionala la BVB si-a continuat parcursul ascendent in prima parte a anului 2021, dupa rezultatele record obtinute in 2020 cand investitorii prezenti pe bursa romaneasca au tranzactionat instrumente financiare in valoare totala de 18,3 miliarde lei, echivalentul a 3,77 miliarde euro. A fost cea mai mare valoare anuala inregistrata vreodata pe segmentul principal al bursei romanesti si a depasit cu aproape 25% recordul anterior consemnat in anul 2007. In septembrie 2020, Romania a fost promovata de catre furnizorul global de indici FTSE Russell la statutul de Piata Emergenta.
Valoarea de piata a companiilor locale listate pe piata principala a BVB a depasit nivelul atins inainte de declansarea pandemiei de coronavirus. Astfel, capitalizarea societatilor romanesti prezente pe segmentul principal al bursei de la Bucuresti a ajuns la aproape 120 de miliarde lei, echivalentul a 24 miliarde euro. 

*Cititi aici Raportul BNV pe luna mai

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani