Grid star
eveniment

BURSE PENTRU VIITORUL ROMANIEI - Parlamentul, chemat sa decida: "Familii care nu isi permit sa sustina financiar practicarea de activitati sportive de catre cei mici” (Document)

 

UPDATE:

Proiectul a fost respins de Senat, insa Camera Deputatilor este for decizional.

Propunerea legislativa pentru completarea Legii educatiei fizice si sportului 69/2000 este programata sa intre la vot in Senat luni, 8 mai 2023. Printre prevederi se numara si acordarea de burse si premii pentru participarea la activitatile si competitiile sportive locale, regionale sau nationale. Dar si acordarea de echipament sportiv gratuit, avand in vedere ca multi romani nu isi permit acest lucru.

Potrivit expunerii de motive, intr-un clasament al celor mai importante beneficii pe termen mediu si lung pe care le ofera practicarea sportului se regasesc dezvoltarea unui corp sanatos si armonios si prevenirea afectiunilor cardiovasculare, dar si tulburari neurocognitive. Una dintre bolile cu repercusiunile cele mai grave asupra sanatatii organismului, dar si asupra aspectului fizic al unei persoane, o constituite obezitatea.

Obezitatea, o mare problema

Initiatorii arata ca obezitatea nu este o problema care tine doar de regimul alimentar, ci de un stil de viata sanatos si armonios in ansamblul sau, inclusiv din punct de vedere al educatiei si al activitatii fizice.

Conform studiilor facute la nivel european, obezitatea in Europa a atins cote alarmante atat in randul adultilor (o medie de aproape 60% dintre acestia), cat si in randul copiilor (o medie de aproape 29% dintre baieti, respectiv 27% dintre fete). In Romania, statisticile arata ca aproximativ 30% dintre copiii cu varste euprinse intre 7 si 9 ani sunt supraponderali, iar intre 15 si 20% dintre acestia sunt obezi, precum si faptul ca o mare parte dintre acestia provine din medii dezavantajate din punct de vedere socioeconomic, din familii care nu isi permit sa sustina financiar practicarea de activitati sportive de catre cei mici fara a afecta bunastarea familiei.

Echipament sportiv gratuit

"Prin prezenta initiativa legislativa se propune infiintarea de centre sportive comunitare destinate minorilor inscrisi la toate nivelurile si formele de invatamant preuniversitar, pentru a asigura acestora drepturi egale de acces la activitati fizice. Totodata, pentru a garanta egalitatea de acces la activitatile sportive, propunerea legislativa prevede si posibilitatea minorilor de a primi, in regim gratuit, in urma solicitarii, cate un echipament sportiv adecvat sportului practicat, astfel incat sa fie negat impactul negativ al lipsei sau insuficientelor posibilitati financiare ale familiilor acestora, unul dintre factorii principali care ar impiedica participarea copiilor la aceste activitati. Suplimentar, in propunerea legislativa am prevazut si posibilitatea de a acorda burse si premii pentru participarea la activitatile si competitiile sportive locale, regionale sau nationale”, mai precizeaza initiatorii.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani