Grid star
eveniment

CALDURA PENTRU ROMANI: S-A LUAT DECIZIA - Guvernul, anunt pentru iarna care vine

Ministrul Dezvoltarii, Cseke Attila, anunta ca romanii vor avea caldura la iarna.

Guvernul Romaniei a aprobat instituirea unui program de sprijin pentru unitatile administrativ-teritoriale la nivelul carora sunt functionale sisteme de alimentare centralizata cu energie termica pe baza de carbune, pacura sau biomasa.
Am initiat acest act normativ pentru a ne asigura ca, in iarna care vine, populatia, spitalele, unitatile de invatamant si celelalte institutii publice vor beneficia de incalzire, in contextul in care, la nivel international, au crescut preturile atat la energie electrica si gaze naturale, cat si la alti combustibili utilizati pentru producerea de energie termica”, a precizat Cseke Attila.

Buget de 250 milioane lei

In baza estimarilor furnizate de autoritatile publice locale pentru asigurarea continuitatii serviciului public de alimentare cu energie termica in sisteme centralizate si pentru stabilirea unui tratament egal intre operatorii care produc energia termica pe baza de gaze naturale cu cei care utilizeaza carbune, pacura sau biomasa, bugetul propus este de 250 de milioane de lei.
Ministerul Dezvoltarii va deconta, in limita sumelor alocate din bugetul de stat in acest scop, unitatilor administrativ-teritoriale, in ordinea solicitarilor, pana la 50% din suma facturata pentru achizitia de carbune, pacura sau biomasa (inclusiv TVA), realizata in perioada octombrie 2022 - martie 2023 de catre producatorul de energie termica.
In vederea asigurarii finantarii proportional cu nevoia lunara de combustibili pentru producerea energiei termice pentru perioada octombrie 2022 - martie 2023, solicitantii vor transmite la MDLPA, odata cu prima cerere, si informatii privind cantitatile lunare estimate de combustibil utilizat, precum si valorile estimate aferente acestor cantitati.
In functie de disponibilitatile financiare aflate in bugetul MDLPA si pentru a asigura o alocare proportionala tuturor beneficiarilor, sumele solicitate se vor aloca prin ordin de ministru, inclusiv in transe, astfel incat sa se asigure o finantare lunara a tuturor beneficiarilor.

Bani pentru caldura

"Ministrul Dezvoltarii a reamintit ca, pentru sezonul rece 2021-2022, ministerul a virat 360,9 milioane de lei catre autoritatile locale la nivelul carora functioneaza sisteme centralizate de alimentare cu energie termica, pentru achizitia de combustibil, gaze naturale sau pacura. Dupa finalizarea acestui program, au intrat in vigoare prevederile OUG 27/2022, care plafoneaza pretul final facturat de catre furnizorii de gaze naturale la 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru producatorii de energie termica.
Astfel, in sezonul rece 2022-2023, Ministerul Dezvoltarii asigura sprijin in acest an localitatilor care au sisteme de alimentare centralizata cu energie termica pe baza de carbune, pacura sau biomasa. 16 unitati administrativ-teritoriale sunt potentiali beneficiari ai acestui program”
.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani