Grid star
eveniment

CARDURILE SOCIALE AU FOST INCARCATE – Banii din transa patru sunt disponibili pentru mai mult de doua milioane de romani

Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene (MIPE) a efectuat platile pentru incarcarea voucherelor sociale oferite prin programul "Sprijin pentru Romania” cu o noua transa de 250 de lei, cea de‑a patra, pentru un numar de 2.368.907 de romani. In acest au fost patru transe, in valoare totala de 1.000 de lei, oferite o data la doua luni.


Potrivit MIPE, pana miercuri, toti beneficiarii vor avea cardurile incarcate, pentru a putea achizitiona alimente si mese calde. Valoarea totala a sumei transmise de MIPE, din fonduri europene nerambursabile, se ridica la 593.036.500 lei.
 
"Sper eu ca am reusit sa facem o surpriza placuta celor 2,4 milioane de romani care beneficiaza de ajutorul de 250 de lei pentru alimente si mese calde pe care il oferim prin programu ‘Sprijin pentru Romania’. Datorita stransei colaborari intre MIPE si celelalte parti implicate in proces, am incarcat  transa IV inainte de sarbatori, pentru ca romanii vulnerabili sa se bucure de un mic ajutor pentru ca de pe masa de sarbatori sa nu lipseasca produsele traditilonale. Separat, din luna noiembrie am inceput sa distribuim o noua transa de pachete cu ajutoare alimentare de 24 kg, ce contin 12 tipuri de produse de baza pentru consum. Sunt masuri firesti pentru a contribui la satisfacerea celor mai elementare nevoi ale acestor persoane. Pentru anul viitor, strategia la nivelul Guvernului va fi sa aducem romanilor investitii in sanatate, infrastructura si digitalizare, dar sa ne asiguram ca oferim venituri mai mari si sprijin pentru categoriile vulnerabile. In acest sens, am reusit sa prelungim ajutorul de 250 de lei pentru intreg anul 2023, urmand sa incarcam sase noi trase o data la doua luni”, a declarat ministrul Investitiilor Marcel Bolos.

 Noi beneficiari

 Potrivit MIPE, in cursul lunii ianuarie se vor emite si distribui cardurile pentru categoriile de beneficiari care au devenit eligibili dupa momentul acordarii celei de‑a treia transe, sau care au fost omisi din aceasta, insumand aproximativ 29.000 de persoane. O posibila exceptie ar putea surveni in cazul persoanelor care nu au fost gasite la domiciliu pentru a li se inmana cardul sau care nu au raspuns avizarii reprezentantilor Companiei Nationale Posta Romana, insa nu exista riscul ca vreunul dintre beneficiarii eligibili sa nu primeasca acest sprijin. 
Pentru categoriile de beneficiari care au devenit intre timp eligibili, sau care au fost omisi la livrare, MIPE prezinta un ghid cu indrumari, care este disponibil aici – https://bit.ly/3D50Dke.

Raspunsuri la cele mai frecvente intrebari

 Voucherele in valoare de 250 de lei se incarca o data la doua luni, pana la finalul anului, iar aceste sume sunt valabile 12 luni de la data incarcarii lor. Astfel, daca transa IV este incarcata in decembrie 2022, ea poate fi utilizata pana in decembrie 2023. Atunci cand sunt distribuite, cardurile sunt insotite de scrisori care contin instructiuni de utilizare (inclusiv codul PIN), detalii despre magazinele unde se pot utiliza cardurile si un numar de telefon pentru cazurile in sunt probleme. 
Cardurile pot fi folosite doar de catre beneficiari. In cazuri exceptionale, in care beneficiarul nu se poate deplasa la operatorii economici pentru a utiliza ajutorul, atunci poate incredinta tichetele unei persoane apropiate, dar doar impreuna cu actul de identitate.
Pentru a putea afla soldul curent / suma disponibila pe card si pentru alte informatii beneficiarii pot sa sa apeleze Serviciul Clienti al emitentului. Numerele de telefon oficiale sunt urmatoarele:

-Edenred: 021 301 33 03;
-Sodexo: 021 204 46 64;
-UP Romania: 0374 66 22 73.

Lista actualizata a magazinelor unde pot fi utilizate voucherele

Listele cu operatorii economici unde pot fi utilizare voucherele sunt disponibile aici – https://bit.ly/3OibV8O. Ele sunt verificate saptamanal, iar daca exista modificari, sunt publicate pe site-ul MIPE.
 
Aici gasiti raspunsuri pentru cele mai frecvente intrebari pe tema utilizarii voucherelor – https://bit.ly/3zMCxe2.

 Cine primeste voucherele sociale

-Pensionarii din sistemul public de pensii, pensionarii aflati in evidenta caselor de pensii sectoriale si beneficiarii de drepturi prevazute de legi cu caracter special, platite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale caror venituri nete lunare tabili sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;
-Persoanele incadrate in grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale caror venituri nete lunare tabili sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;
-Familiile cu cel putin 2 copii in intretinere, ale caror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;
-Familiile monoparentale ale caror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;
-Familiile care au dreptul la ajutorul social in conditiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificarile si completarile ulterioare;
-Persoanele fara adapost, asa cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale in vigoare.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani