Grid star
criptomonede

CINE ESTE HACKERITA CARE A „SPART” PROIECTUL CRIPTO SECRET AL LUI MUSK – Programatoarea Jane Manchun Wong si-ar fi sters conturile de social media dupa ce a dezvaluit un presupus prototip al „Twitter Coin”

"Detectivii” de tehnologie din social media sustin ca au descoperit un nou proiect secret de criptomoneda,"„Twitter Coin”, care ar fi gandit ca un instrument de monetizare al retelei recent achizitionate de Elon Musk.

Zvonul a pornit de la o postare a tinerei programatoare Jane Manchun Wong, care a sustinut ca a extras un cod dintr-o anumita versiune a aplicatiei web Twitter, unde a identificat un prototip de interfata care arata o optiune „Monede” pentru bacsis si o imagine vectoriala a unei monede cu sigla Twitter. Wong nu este la prima „abatere” de acest fel si este cunoscuta in comunitatea tech dupa ce a dezvaluit o serie de functii nelansate pe Instagram, Facebook si Spotify, inainte chiar ca angajatii companiilor sa afle despre ele.

Gilda Popa

Programatorii Nima Owji si Jane Manchun Wong au dezvaluit pe conturile lor de Twitter existenta sectiunii “Monede” in setarile “Sfaturi”, de pe reteaua social media, fapt pe care l-au interpretat in cheia unui anunt al lui Elon Musk, care sugera ca va urma implementarea Dogecoin (DOGE) pentru platile Twitter. Noutatea este o imagine vectoriala care ar indica faptul ca, mai nou, gigantul social media achizitionat de Musk, va lansa propria criptomoneda. Zvonul, lansat duminica, 4 decembrie, a explodat printre internauti si a fost comentat intensiv, insa seful Tesla si, mai nou, al Twitter, nu a facut niciun comentariu oficial despre planurile sale de a monetiza astfel reteaua sociala. Ulterior, postarea in sine si contul de Twitter al lui Wong au fost sterse din motive necunoscute. Internautii mai sustin ca tanara si-a sters inclusiv conturile Discord, Instagram, Reddit, LinkedIn si FacebooK.

Pretul Dogecoin a crescut cu 6% intr-o ora, si s-a prabusit ulterior in cateva minute

Pretul Dogecoin a crescut vertiginos cu aproape 6% dupa ultimele informatii legate de Twitter, atingand un maxim de 0,111 dolari, insa ulterior a scazut la fel de rapid dupa ce zvonurile privind lansarea Twitter Coin nu au fost confirmate oficial.

Jane Manchun Wong a dezvaluit, de asemenea, instructiuni pentru activarea functiei si verificarea modificarilor. Mai mult, codul nu precizeaza clar ce sunt sectiunile „Sfaturi Twitter” si „Monede Twitter” si nu mentioneaza daca are legatura cu moneda favorita a lui Elon Musk, Dogecoin, noteaza CoinTelegraph.

Zvonurile au facut valuri, avand in vedere ca multimiliardarul a confirmat recent ca lucreaza la introducerea platilor care accepta monede fiat si criptomonede. Mai mult, Musk a sugerat de mai multe ori integrarea Dogecoin in Twitter dupa ce a preluat gigantul retelelor sociale. In ciuda dezvaluirilor recente despre Twitter Coin, desi este foarte activ pe Twitter, Elon Musk nu a confirmat inca informatia. In acest context, comunitatea Dogecoin incearca sa faca deductii, unii sperand ca Twitter Coin este un alt nume proxy pentru Dogecoin, avand in vedere sustinerea pe care Musk a manifestat-o constant pentru criptomoneda nascuta dintr-o gluma.

Cine este Jane Manchun Wong, cunoscuta ca hacker „din distractie”

Jane Manchun Wong a devenit cunoscuta in mainstreet media dupa ce Business Insider a publicat, in 2020, un reportaj despre pasiunea tinerei, inginer software din Hong Kong, de a dezvalui internautilor functii nelansate pe Instagram, Facebook si Spotify. Deseori, ea afla despre aceste noi functii chiar inainte ca alti angajati de la acele companii sa afle despre existenta proiectului, noteaza jurnalistul Aaron Holmes.

Wong a castigat zeci de mii de urmaritori dezvaluind noi functii ale Instagram, Spotify, Facebook, Lyft si altor aplicatii, cu cateva luni inainte ca acestea sa fie anuntate oficial.

Ea a descoperit, spre exemplu, experimentul Instagram de a ascunde like-uri cu saptamani inainte ca acesta sa fie dezvaluit public. In timp ce Jane Manchun Wong cerceta codul aplicatiei Instagram dupa o actualizare recenta, tanara, acum in varsta de 27 de ani, a observat ceva neobisnuit: o caracteristica noua, experimentala, incorporata in cod, a fost numita „What’s up Jane”. Un angajat al Instagram a spus chiar ca feedul ei de Twitter este mai informativ decat blogul oficial al companiei.

Dezvoltatorul de software din Hong Kong nu lucreaza pentru Instagram sau pentru orice alta companie majora din tehnologie. Dar ea si-a creat un public printre specialistii din domeniul tehnologiei si jurnalistii, pentru ca dezvaluirile care au fost, aproape intotdeauna, confirmate ulterior in piata.

"Doar curiozitatea mea ma motiveaza. Pentru mine, acesta este un puzzle si trebuie sa-l rezolv”, a declarat Wong la acel moment pentru Business Insider.

Talentul hackeritei, remarcat de top-managementul Twitter

Wong a inceput sa cerceteze codul aplicatiilor cu ani in urma, impinsa de dorinta de a intelege ce au vrut sa spuna companiile cand au descris vag actualizarile aplicatiilor drept „remedieri ale erorilor si imbunatatiri”. Ori de cate ori o aplicatie este actualizata, Wong extrage codul, cautand biti inactivi care pot indica o functie care este testata. Apoi o executa o asa-numita „inginerie inversa” pentru a face ca acea functie ascunsa sa apara pe telefonul ei.

Tanara a strans peste 60.000 de urmaritori pe Twitter in acest proces, iar munca ei a fost prezentata in CNN Business, CNBC si BBC.

"Munca lui Jane de a descoperi la ce lucram a devenit o parte distractiva a procesului nostru de dezvoltare a produselor. Tweeturile ei ne-au oferit feedback imediat, timpuriu, cu privire la ceea ce construim”, a declarat in 2020 Suzanne Xie, directorul de management al produselor Twitter la aceas data pentru Business Insider.

Wong castiga ocazional bani raportand defectele de securitate ale programelor pentru care companiile lansau asa-numitele verificari "white hack”. Cu toate acestea, ea a spus ca este deschisa sa lucreze ca dezvoltator pentru o platforma majora, "daca ma vor primi”.

Acum, disparitia sa brusca de pe retelele de socializare dupa dezvaluirile legate de Twitter Coin ar putea indica faptul ca acest vis al sau s-a implinit, Elon Musk fiind, acum, in cautare de noi talente pentru Twitter dupa ce a facut concedieri masive. De la preluarea retelei de socializare, in urma unui deal de 44 de miliarde de dolari in octombrie, Musk a supravegheat o serie de modificari la Twitter, in special legate de politica de cenzura, dezvaluirea informatiilor si activitatea de boti.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani